Mättat fett är ont

Mättat fett är jättefarligt! Räck upp handen om du hört det. Men är det verkligen sant?

Foto:

KRÖNIKA2019-02-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mättat fett! Som Sankt Göran och draken. Då tänker jag inte på Göran.

Vi är så överbelamrade med information om det skadliga och farliga mättade fettet att det kan kännas som att blanda cyanid i salladen när man äter smör, grädde och ost.

Livsmedelsverket skriver fortfarande på sin hemsida att "De flesta skulle må bra av att byta ut livsmedel med mycket mättat fett mot andra som innehåller mycket omättat. Hjärtinfarkt och stroke hör till de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och forskningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man byter ut en del av det mättade fettet i maten mot fleromättat eller mot enkelomättat fett från vegetabiliska livsmedel."

Men är verkligen kostråden sanna. Jag är så klart inte mannen som kan avgöra det. Däremot är det konstigt att Livsmedelsverket fastslår att "forskningen" visar att mättat fett har en koppling till hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt vad jag förstått så är det en felaktig slutsats. Det finns helt enkelt ingen forskning som med säkerhet kan slå fast den kopplingen.

Allt fler som kan det här betydligt bättre än jag hävdar att kopplingen till allmän ohälsa och en rad tråkiga sjukdomar inte kan kopplas till naturligt mättat fett. Istället är det socker och kolhydrater som pekas ut som bovar.

Livsmedelsverket skriver också att "Vi behöver inte äta något mättat fett alls. De mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten."

Ja, vi funkar nog ändå, men ska man bli mätt så måste väl i så fall fettet ersättas med mer kolhydrater. Nähä, inte det, för lite längre ner skriver trots allt Livsmedelsverket "Att minska på mättat fett och istället äta mer av mat med kolhydrater ger inte samma positiva effekt."

Nej, det lär det inte göra.

Den som vill må och äta bättre ska självfallet välja sin egen väg, men jag är övertygad om att naturligt mättat fett i lagom mängd inte utgör någon hälsofara. Den som plockar bort socker, lightprodukter, processad mat, transfetter och merparten av kolhydraterna har sannolikt en bättre chans att må bättre. På köpet försvinner en massa kilon.

Precis, man blir inte självklart fet av fett. Risken är betydligt större att dra på sig övervikt och ohälsa av socker och kolhydrater.

Jag noterar att motståndet är starkt mot dessa synpunkter, men jag ser också att det pågår ett paradigmskifte inom kostråden. Det, om inte annat, är väldigt spännande. Inte minst med tanke på att mättade fetter är en viktig och naturlig del av oss. Visst är det lite paradoxalt att bröstmjölk innehåller mättade fetter. Vi skadar alltså våra bebisar. Eller?

Läs mer om