Varför ska man lita på experterna?

Det blir farligt att googla ”flockimmunitet” och sen vifta med expertflaggan.

Foto:

Krönika2020-12-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan på allas läppar besvarades i går. Julen kommer att kunna firas.

TT har tagit del av det förslag som Folkhälsomyndigheten kommer att presentera nästa vecka. Enligt nyhetsbyrån är det ”små kretsar” som gäller, det kommer falla på individens ansvar att resa smittsäkert, och Folkhälsomyndighetens ”bör” har ändrats till ”ska”.

Sedan virusets utbrott har Folkhälsomyndighetens och regeringens hantering av pandemin satt Sverige i ett strålkastarljus som vi sällan behövt vara vana vid tidigare. Myndigheterna har kritiserats och ifrågasatts. Ibland befogat, för Tegnell och gänget har bevisligen haft fel flera gånger. 

Det har fått många att ifrågasätta begreppet ”expert”. Varför ska vi lita på dem, om inte ens de har rätt? Och varför säger de så olika saker? Varför har statsepidemiologen sagt att det inte finns evidens för att munskydd fungerar, när världshälsoorganisationen förespråkar dem? Jag får frågorna från läsare varje dag.

Relationen mellan experter och gemene man är onekligen en spännande maktdynamik, och därför ska experter granskas. Sverige, i många fall i större utsträckning än andra europeiska länder, är utelämnade till dem. Folkhälsomyndighetens analyser har i många fall legat till grund för de regeringsbeslut som fattats. Regeringen har väntat, lyssnat, verkställt myndighetens förslag.

Men samtidigt är expertrollen oumbärlig i sådana här kriser. Det är därför de finns. Tänk er att all den kunskapen i stället förväntades bo i varje enskild människa. Vi skulle inte ha tid att ens lära oss stava till statsepidemiolog, för vi skulle vara för upptagna med att plugga epidemiologi.

I stället måste vi förlita oss på deras uttalanden. Det ligger många års utbildning, och olika forskning beroende på vem som talar, bakom dem. När det handlar om ett för hela världen nytt virus är ingen expert på det. Men det finns definitivt de som kan mer än de flesta. Även en professor i klinisk bakteriologi vet mer om hur ett virus smittar än vad jag gör. Det blir farligt att googla på ”flockimmunitet” och sedan vifta med expertflaggan.

Nu står julen för dörren, och det återstår att se vad föreskrifterna får för effekter och reaktioner. Där någonstans kommer journalistikens roll in i hela dynamiken. Att ifrågasätta, granska. Blev det, med facit i hand, så bra som det kunde bli? Hade ni verkligen rätt? Vad lärde ni er av det här?