Kilroy jobbar inte åt Piteå kommun

Hello Piteå, I was here! Var jag är nu är kanske mer oklart. Det känns som om Piteå kommuns kampanj hade tjänat på lite mer tankemöda.

Jag vet inte hur Piteå kommuns kampanjmakare tänkte när de lanserade "I was here", men särskilt lyckat blev det inte, tycker Torbjörn Carlsson. Kanske var det Kilroy som spökade.

Jag vet inte hur Piteå kommuns kampanjmakare tänkte när de lanserade "I was here", men särskilt lyckat blev det inte, tycker Torbjörn Carlsson. Kanske var det Kilroy som spökade.

Foto: Charles Krupa/Jenny Lindhammar

Krönika2022-10-28 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väl alldeles utmärkt att en kommun som arbetsgivare vill uppmärksamma och tacka sina anställda. På kommunens hemsida säger kommunchefen Andreas Lind att "Det känns viktigt att hylla vår personal på detta sätt – inte minst efter några tuffa år med pandemi när personalen verkligen ställt upp och tagit ansvar för att hålla i gång Piteå."

Kommunchefen hoppas också att "I was here-kampanjen" ska leda till en bredare bild av vad kommunen levererar samt att både Piteåbor och möjliga inflyttare får upp ögonen för Piteå kommun som arbetsgivare.

Okej, bra, men jag är inte imponerad. I was here betyder som bekant "jag var här" på svenska. Jag var här när pandemin rasade. Så varför inte bara skriva Tack Maria och Tack Dan eller vad nu de cirka 4 000 anställda heter.

Och vill man att fler ska få upp ögonen för Piteå kommun som arbetsgivare så kanske I am here (jag är här) vore ett bättre alternativ. Kanske är jag bara gnällig, men lite irriterande är väl också användandet av engelska i kampanjen. Än så länge stavas Piteå med å i slutet och ligger i Sverige. 

Jag vet inte hur kampanjmakarna tänkte, men kanske är det "Kilroy was here" som spökar i grunden. Idag är kanske Kilroy bortglömd, men under andra världskriget började frasen dyka upp överallt där de amerikanska trupperna fanns. Ofta kompletterad av en bild föreställande ett ansikte med lång näsa och två stora runda ögon som kikade fram bakom en linje.

De kommande årtiondena dök "Kilroy was here" upp på snart sagt varenda offentlig toalett i världen. Samma sak kommer inte att hända med Piteå kommuns kampanj.

Från början visste ingen vem Kilroy var, men 1946 löstes sannolikt mysteriet. Det visade sig att det fanns en fartygsinspektör vid namn James J. Kilroy. Enligt wikipedia var det hans ansvar att kontrollera hur många nithål som gjorts i fartygsskroven under en arbetsdag.

Det kan väl tilläggas att denne Kilroy var ovanligt nitisk. Han räknade nitarna varje dag så att inte arbetarna kunde räkna nitarna två gånger. Med gul krita på insidan av skrovet skrev han "Kilroy was here". Men frasen, blev som sagt, globalt känd under flera årtionden.

Men, okej, good luck med kampanjen, Piteå kommun. Bara det inte går som för Centerpartiet i riksdagsvalet 1998. I sin kampanj körde de med "Det här är Lennart" för att lansera sin nya partiledare Lennart Daléus. Centern förlorade nio mandat!