"Karantänråd är till för att efterföljas"

Coronakrisen lamslår världen och i Norrbotten beräknas tusentals vara smittade. Men många ser inte allvaret med pandemin.

Foto:

Krönika2020-03-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På äldreboenden i länet har vi dödsfall och spridning av covid-19, men äldre människor verkar inte ta coronaviruset på lika stort allvar som yngre. Visst – en del pensionärer håller sig hemma i självvald karantän. Men många verkar leva som vanligt, umgås i klungor, kramas med likasinnade och handla i värsta rusningstrafiken. 

Om man får tro statsepidemielogen Anders Tegnell, som i mina ögon är en klok man, är äldre som inte tar karantänrekommendationerna på allvar ett problem. 

"Om de blir sjuka kommer de vara en extra belastning för sjukvården. Det kommer göra att sjukvården fungerar mindre bra och att andra viktiga grupper kommer att behöva uteslutas, vänta på behandling eller liknande", sade Tegnell på en presskonferens nyligen.

Klara besked alltså – håll dig inomhus om du är äldre. Om inte för din egen skull, så för andras.

Hanteringen av äldre som blir sjuka kommer att ställa många etiska frågor till sjukvården. Enligt smittskyddsläkaren finns det äldreboenden som drabbats av coronavirus. Klientelet där är en skör grupp som kanske inte överlever en transport till sjukhus och än mindre klarar respiratorvård. Hur ska man behandla dem? Ska de få uppta en vårdplats i stället för någon yngre med bättre prognos? Ska de vårdas på sitt boende av personal som riskerar att bli smittad?

Jag är tacksam för att jag slipper ta sådana beslut.

Det är stort tryck på artiklar om coronaviruset i PT:s samtliga kanaler. Klart är att människor sluter sig samman i kriser och det finns många som gör hjältedåd. Först och främst sjukhuspersonalen, men även företagare och föreningar som tar stort ansvar för sina medmänniskor. Att det saknas sjukhusmaterial är inget annat än en stor skandal och företag som skänker ansiktsmasker och annat till vården ska ha en stor eloge – ni gör skillnad.

När det handlar om händelser som intresserar många får PT ofta frågan: "Varför låser ni artiklar?". Svaret är enkelt – vi måste få betalt för vårt arbete. Om PT inte får in pengar så har vi snart inte råd att betala journalisternas löner och då upphör tidningens samhällsviktiga arbete. I dagarna kommer vi att tvingas permittera personal för att säkerställa att vi kan fortsätta med vår huvudverksamhet, det redaktionella innehållet. I ett sådant läge är det särskilt orimligt att vi ska ge bort vårt innehåll gratis.

Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen