Jag har svårt för kampanjjournalistik. Det vill säga att seriös nyhetsmedia tar ställning och inte visar hela bilden i sina artiklar oavsett hur behjärtansvärt ämne det handlar om.
Det finns många exempel på media som drivit kampanjer. Jag kommer ihåg fall när kvällstidningarna publicerade kuponger som läsarna kunde klippa ut och skicka in för att påverka politiker eller andra makthavare.
Det finns också exempel i vår närhet där media drivit kampanj för att Norrbotniabanan ska byggas.
Som jag ser det är det inte vår uppgift att driva kampanjer. Media ska granska, berätta och förklara. Vi ska ge hela bilden och låta båda sidor komma till tals. Det är inte ansvarsfullt att låta en sida klargöra sin åsikt utan att de med andra synpunkter får komma till tals.
Vi ska givetvis berätta om familjen som utvisas efter tio år i Sverige och deras kamp. Som reporter kan man känna stort medlidande och tycka att de ska få stanna, men det vore oansvarigt av oss att uttrycka det i artikeln. Vi måste också kontakta Migrationsverket så de får ge sin bild av utvisningsbeslutet. Det kan ju vara så att Migrationsverket inte vill svara, men om det skulle vara fallet berättar vi det. Det är att vara seriös och ansvarsfull.
När det gäller kampanjer finns det många gråzoner. För några år sedan körde PT Sober October fullt ut på nyhetsplats.
Givetvis är det viktigt att berätta om riskerna med alkoholkonsumtion, men att göra det i princip varje dag i en utvald månad känns inte helt ultimat. Dessutom är det vår uppgift att även granska nykterhetsrörelsen och det kan skada vår trovärdighet om det ser ut som att vi har band till den.
Vår trovärdighet kan även sättas på spel om journalister tar ställning på fritiden. Det är naturligtvis inte bra att som anställd på PT:s redaktion gå med i första maj-tåget. Det är heller inte lämpligt att ha en dekal på bilen med Moderaternas logga. Den som ser det kan tvivla på att reportern gör ett bra jobb när hen granskar politikerna.
Det finns dock platser i tidningen där man ska driva kampanj. Ledarsidan är en sådan. Redaktören Kata Nilsson har som uppdrag att skriva ledare med arbetarrörelsens värderingar. Även krönikörer får uttrycka egna åsikter och driva kampanjer.
Piteå-Tidningens trovärdighet är viktigare än allt annat. Våra läsare måste kunna lita på att det vi skriver är sant och relevant.
Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen