It's a mans world – och det är för dåligt

Män och kvinnor behandlas olika inte minst i media. Det är ett samhällsproblem som vi tillsammans måste ändra på.

Foto:

Krönika2020-04-06 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spalterna i Sveriges medier domineras av män. PT jobbar hårt med jämställdhet och försöker göra vad vi kan för att lyfta fram kvinnor, men det är svårt. Besöker vi en kvinnodominerad arbetsplats för att prata med personalen så är det ofta den ende mannen som kliver fram eller skickas fram av sina kollegor.

För några år sedan gjorde vi en kartläggning av PT:s förstasida. Under några månaders tid räknade vi hur många män och kvinnor som förekom på bilderna. Som vi anade var det en stor majoritet män. En snabb och inte särskilt vetenskaplig undersökning i PT:s arkiv konfirmerar detta. På högsta kommunledningsnivå visar det sig att Anders Lundkvists namn nämnts 20 gånger fler i PT än Helena Stenbergs sedan valet 2018. 

Jag kommer väl ihåg vilket ramaskri det blev bland Luleå Hockeys supportrar när kommunalrådet Helena Stenberg fotograferades i en Skellefteå-tröja i samband med en match där Piteå kommun var matchvärd. Jag är övertygad om att Anders Lundkvist hade klarat sig undan den värsta kritiken om han gjort samma sak – bara för att han är en man.

För att komma till rätta med problemen måste det till en förändring hos oss alla. Man har börjat med genusfrågor redan i förskolan, men trots detta behandlas pojkar och flickor många gånger olika. I botten är detta ett samhällsproblem som exempelvis innebär att kvinnor måste prestera mycket bättre än män för att få samma lön och uppnå samma status. Det är på inga sätt okej. Att kvinnor dessutom ofta döms hårdare och kan känna press att försöka leva upp till sneda skönhetsideal gör inte saken bättre.  

Jag har jobbat på mansdominerade arbetsplatser innan jag blev journalist. Det har nästan alltid funnits en jargong och ett arbetsklimat som inte varit i toppklass. 

PT:s redaktion är jämställd. Det är någon fler kvinnlig reporter än manlig som jobbar här. Nyhetsledningen är 50/50 och vår blivande redaktionschef är en kvinna. I och med att Mari Gustafsson nu tar över utgivaransvaret stärker vi den kvinnliga närvaron i redaktionsledningen. Det känns viktigt. 

Jag är också nöjd med att vi har många kvinnliga krönikörer. Rutinerade Birgitta Pettersson tillsammans med sina yngre kollegor Linnea Lundström, Alexandra Andersson och Liza Nilsson gör intressanta samhällsskildringar som man bara måste ta del av. 

Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen