Inte lätt att vara liberal idag

Att vara liberal är att vara kluven. Det är sen gammalt, men idag verkar den svenska liberalismens viktigaste funktion vara att agera nickedocka åt SD.

Makthunger kan få politiker att glömma vilka de är och varför. När Liberalerna satte sig i knäet på SD blev inte mycket kvar av liberalismen, men partiet har i alla fall en korvgubbe som ledare. (Arkivbild)

Makthunger kan få politiker att glömma vilka de är och varför. När Liberalerna satte sig i knäet på SD blev inte mycket kvar av liberalismen, men partiet har i alla fall en korvgubbe som ledare. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-09-22 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det senaste exemplet är slakten av studieförbundens verksamhet. På annat sätt kan inte de kraftigt sänkta statsbidragen de kommande tre åren tolkas. SD har i sitt dna ett inpyrt hat mot mångfald och har länge haft ett ont öga till den här typen av bildningsverksamhet grundat på att de ser det som vänsterliberalt flum. Ja, det där med "liberalt" kan nog Åkesson stryka nu.

Men varför nämner jag de arma "folkpartiklarna" i ingressen? Den viktigaste anledning är att Liberalerna alltid varit ett parti som sagt sig värna utbildning och att då se företrädare för partiet när de på nyheterna försvarar slakten känns bara konstigt och faktiskt lite ledsamt. "Alla fyra partier är eniga" heter det, men i så fall finns det på ännu ett område (exempelvis miljö och klimat) all anledning att ifrågasätta liberalismens syfte och framtid.

Det är verkligen inte otroligt att Liberalerna åker ur riksdagen i nästa val. Det är visserligen långt dit och väljarna har ofta kort minne, men partiets opinionssiffror har under flera år dansat runt fyraprocentsspärren. Bytet till högerregeringen har inte blivit något lyft. Inte särskilt konstigt med tanke på att regeringen styrs av marionettmästaren Jimmie Åkesson. 

I de tio olika idéburna studieförbunden utan vinstintresse möts cirka en miljon individer varje år. Det är människor med olika bakgrunder, intressen, åsikter och livsåskådningar som kan ta del av ett brett utbud. Jag tror att det får många att växa och att alla dessa möten är positivt för samhället i stort.

Visst finns det delar som är mindre bra och den viktigaste är Riksrevisionens granskning av hur statsbidragen hanteras och där framkommer att det förekommer felaktigheter och i vissa fall rent fusk. Slutsatsen är att det rådande kontrollsystemet inte är tillräckligt effektivt.

"Kontrollen av hur statsbidraget hanteras och används av studieförbunden behöver stärkas väsentligt" säger riksrevisor Helena Lindberg.

Felaktigheter och fusk ska givetvis åtgärdas och så vitt känt var en utredning med bland annat det syftet på gång. Den lär säkert sjösättas, men regeringens yxhugg som slår mot all verksamhet är en helt annan sak. Än en gång vill jag poängtera att det här är en av extremhögerns käpphästar. SD gillar för den delen inte heller folkhögskolor.

Den kvardröjande frågan är vad en sann liberal gillar. Egentligen!