Han vann 2016 och kanske gör han det igen

Han har kallats för en manipulativ och lögnaktig sociopat som överraskande blev vald till president. Frågan är om tricket fungerar en gång till.

 Torbjörn Carlsson

Torbjörn Carlsson

Foto: Jens Ökvist

Krönika2020-07-17 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdagen den 3 november ska det amerikanska folket välja president. Eller delar av folket. Vid valet 2016 då Donald Trump överraskande besegrade Hillary Clinton röstade bara 55 procent av de röstberättigade.
Här kan tilläggas att flera miljoner inte får rösta. Straffade utestängs i många delstater – även om de avtjänat sitt straff.
 

En annan omständighet är att det inte räcker att få flest röster. Clinton fick faktiskt ett par hundratusen fler, men det omdiskuterade systemet med elektorer innebar att Trump kunde stövla in i Vita huset.
Det är alltså inte i formell mening ett direktval, utan 538 utvalda elektorer som avgör. Den kandidat som vinner i en delstat får alla elektorers röster i den staten. Antalet elektorer varierar kraftigt (3 till 55) beroende på staternas befolkningsstorlek, så det är med andra ord viktigt att vinna i de "rätta" delstaterna.
Den kandidat som får minst 270 elektorer blir president.

Så, hur ska det gå? Amerika och resten av världen har trots allt överlevt snart fyra år med Donald Trump. Att karln överhuvudtaget kunde bli vald övergår nog mångas förstånd.
Listan över idiotin som den manipulative och skrytande Trump presterat är så lång att det numera är svårt att ens höja på ögonbrynen inför hans stridslystna utspel och lögnaktiga tweets.
En elefant i en porslinsbutik och en fullkomligt osannolik president, även med amerikanska mått.

Trumps omnipotenta personlighet och ledarstil är väl alla väl bekanta med vid det här laget. Han är en skicklig domptör och van vid rampljuset efter 14 säsonger som boss i ledarskapssåpan The Apprentice (lärlingen). Ett program där deltagarna tävlade om ett toppjobb i något av Trumps företag.
De som åkte ut gjorde det med orden "You're fired!".
Under sin presidenttid har åtskilliga ministrar, rådgivare och andra misshagliga mötts av samma budskap.

Huruvida han kommer att förlora den 3 november återstår att se. Han har sin väljarbas och liksom många av sina föregångare är han troligen beredd att göra nästan vad som helst för att bli omvald. Exempelvis starta ett "krig" för att vädja till patriotism och den amerikanska självbilden. Make America great again!
Förhoppningsvis har de amerikanska väljarna fått nog och meddelar mister Trump att han är "fired".
Men då krävs förstås att de föredrar den 78-årige högerorienterade demokraten Joe Biden istället.