Gravt relationsmissbruk saboterar en hel skolvärld

När några få imbeciller totalt går vilse i sin yrkesroll blir offren fler än de direkt utsatta individerna.

Några individers massiva snedsteg skördar många offer.

Några individers massiva snedsteg skördar många offer.

Foto: Ingvar Karmhed /TT

Krönika2024-10-12 10:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har turen att jobba på en skola där en stor del av lärarkåren består av män. Det är annars tunnsått med Y-kromosomer i grundskolans personalbestånd och det är synd av så många anledningar. 

För många individer spelar det ingen större roll vilken typ av lärare som undervisar dem, om det är en stram och tydlig ledarfigur eller om det är en typ med lite friare tyglar. För majoriteten av eleverna spelar det inte heller så stor roll om den undervisande läraren är en man eller kvinna. Det vi dock vet är att unga människor behöver flera typer av förebilder och att såväl män som kvinnor behövs i skolan. 

De senaste veckornas svarta rubriker om män som på olika sätt totalt har missbrukat sin lärarroll på de smutsigaste av sätt innebär så många offer. Först och främst och självklart de unga människor som utsatts för oönskade meddelanden, fotografier, kommentarer och handlingar. Den asymmetriska relationen mellan en lärare och en elev måste och ska hanteras med respekt, tydlighet och silkesvantar. Elevens beroendeställning till sin lärare gör den här typen av övergrepp värre än vad de aktuella lärarindividerna verkar förstå. 

Inte alla män, det vet vi, men precis som i alla fall av överträdelser har människan en tendens att kategorisera förövaren och placera denne i ett fack. Plötsligt är varje manlig lärare en möjlig förbrytare i allmänhetens ögon. Hur nära kan man stå eleven som behöver hjälp med en klurig ekvation? En uppmuntrande klapp på axeln, är det för mycket? Det där snacket med tjejen i 8E, är det kanske klokast att inte alls ta det? 

Lärprocessen är komplex och den viktigaste byggstenen för ett fungerande lärande är relationer, relationer och åter relationer. Om ett skolämne känns intressant eller inte, om undervisningen upplevs motiverande eller inte… Det handlar i princip uteslutande om elevens relation till den undervisande läraren. Relationen är som sagt asymmetrisk, men den är inte lättköpt. Ett fungerande lärande kräver att eleven kan respektera och följa sin lärare och det krävs en hel del av läraren för att detta tillstånd ska uppnås. 

Så många lärare, manliga och kvinnliga, spelar en avgörande roll i våra barns vuxenblivande. Jag ser mina manliga kollegor utföra små underverk varje dag och nu hotar ett fåtal imbecillers ageranden att kväsa och nagla fast dessa stjärnpedagoger bakom katedern, för att inte riskera att välmenta handlingar ska missförstås. 

Må alla män i skolan fortsätta bygga sunda relationer, från vilka lärandet sedan kan lyfta. Skulden och skammen, den lägger vi på dem som skyldiga äro, ty endast hos dem hör skulden och skammen hemma.