Generellt är svenskar rätt slappa på att använda kondom

Den smärtsamma sanningen är att svenska 15-åringar nästan är sämst i världen på att använda kondom. Ändå har vi få tonårsgraviditeter, tonårsföräldrar och HPV-fall hos unga. Förklaringen kan låta osexig, skriver Alexandra Rejsmar.

NT:s fristående krönikör Alexandra Rejsmar.

NT:s fristående krönikör Alexandra Rejsmar.

Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix, Joakim Blomqvist

Krönika2024-09-15 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt färre ungdomar använder kondom, gick Världshälsoorganisationen, WHO, nyligen ut med. Sverige var ett av de länder vars ungdomar är sämst på att använda den. Detta bad P4 Östergötland mig att svara på frågor kring. Jag brukar vara rätt påläst om preventionsfrågor, men detta blev jag uppriktigt förvånad över. Så jag bad om att få läsa på innan jag kunde uttala mig. 

Den senaste undersökningen jag läst uppskattade att kondomanvändningen blev rekordhög under pandemin och har fortsatt efter det. 

Så jag googlade. Det första jag möttes av var ett skogstokigt RFSU som försvarade våra svenska ungdomar. Enligt RFSU var de visst duktiga med kondom och pekade på en rad parametrar som tydde på det. Några exempel var minskad HPV och färre tonårsgraviditeter. 

Jag fnissade lite åt att RFSU kändes lite som en arg förälder vars barn absolut aldrig kunde fela och fortsatte söka efter WHO:s studie. När jag började läsa insåg jag att både P4 och RFSU hade rätt. WHO:s nysläppta studie avhandlar hur den sexuella hälsan ser ut bland världens 15-åringar. Där är den smärtsamma sanningen att svenska 15-åringar nästan är sämst i världen på att använda kondom rent procentuellt. 

Men våra 15-åringar ligger inte heller i topp bland de som sexdebuterat. 

undefined
Allt färre unga använder kondom, enligt en studie från WHO.

Jag tror generellt att svenskar är rätt slappa på att använda kondom oavsett ålder. I varje fall om man slår ut kondomanvändningen per samlag. Eventuellt kan vi ha blivit bättre på att använda den vid tillfälliga förbindelser, eventuellt är det önsketänkande från min sida. 
Däremot tror jag inte att vi är slappa för att svenskar är oupplysta. Tvärtom. Jag tror att vi är slappa för att vi faktiskt är riktigt bra på sexuell hälsa som samhälle.

Jag förstår att RFSU kokar när svenska ungdomar utmålas som sopor på att ta hand om sin sexuella hälsa. Jag blir också lite irriterad när det presenteras så. Men vi fastnar också vid kondomen som mått på hur väl vi tar hand om vår hälsa. 

Jag tror inte att kondomen är en avgörande faktor bakom minskad HPV och färre tonårsgraviditeter, som RFSU pekade på. Missförstå mig rätt nu – jag är ett personligt fan av kondom. Men om vi är dåliga kondomanvändare och ändå har få tonårsgraviditeter, tonårsföräldrar och HPV-fall hos unga, så borde vi ju vara bra på något annat?

Det kommer att låta osexigt, men i grund och botten hänger den sexuella hälsan på politik. Det går alltid att önska mer, men överlag är Sverige rätt så starka i just den grenen. Vår välfärd har försett oss med ett otroligt startkit när vi väl ska sexdebutera.

Subventionerad vård, gratis HPV-vaccin i mellanstadiet, tillgång och rätt till preventivmedel, abort utan att behöva uppge skäl. Det är bara några förmåner vi har. Men en game changer är att barn egna rättigheter inom vården. Ett barn har rätt att prata enskilt med vårdpersonal utan vårdnadshavare. Dessutom kräver svensk vård att ett barn har ett eget inlogg till sina vårdjournaler och att anhöriga får barnets tillstånd för att ta del av dem. Detta för att unga med hederskultur i hemmet ska vara trygga med att söka vård. I grunden är Sverige otroligt på sexualhälsa för att kvinnor har rätt och tillgång till sin egen reproduktion. Något som inte alls är lika självklart i Kirgizistan, som toppar listan av kondomanvändande 15-åringar. 

Mejla gärna på rejsmar.alexandra@gmail.com.