Regeringen är från och med januari förbjuden att, vid livstids halshuggning, andas om begränsade vinster i välfärden. Bara säg “begränsa vins ...” och Annie Lööf och NyamkoSabuni, får man anta, drar undan mattan för Löfven och hans stab. Tjoff! Bara. JA,JAmensan. Om ni förstår hur roligt det där var.
OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling i 30-talet demokratiskt styrda industriländer, får emellertid snacka och OECD är inte nådig i sin kritik av nittiotalets skolbravader i Svea rike. Om vinster sägs ingenting. Det är allvarligare än så. Det är själva förutsättningen för vinsterna, systemet med "fritt skolval" som strimlas. För det är ju inte fritt. Inte som att välja leverantör till mobilen, internet, tv. Det är valfrihet för de utvalda. Du måste köa och kösystemet tycks ha drag av det som råder till nattklubbarna runt Stureplan. När du äntligen når fram kan rektorn säga: Tyvärr, det är fullt ,och släpper sedan in några som kommer seglande vid sidan om.
Socialdemokraterna, med Göran Persson som härförare, lämnade skolan till kommunerna och regeringen Carl Den Store, med Miljöpartiet som påskjutare, gav frikort till privata aktörer att starta vinstdrivande skolor finansierade av skattebetalarna, samtidigt som riksdag och regering glömde bort att be någon kolla hur det gick. För skolbarnen. Och det gick inte alls bra, konstaterar OECD, som förövrigt varnade regeringen Bildt för att genomföra reformen med friskolor. Sverige hade ju en bra skola. Var fanns de dolda bristerna?
"Fria skolvalet" har ökat klyftorna och betygen dalat, konstaterar OECD. Förr möttes barn från alla samhällsgrupper i samma skola. Så skapades kittet i samhället. Så är det fortfarande i Finland och Norge där skolresultaten också är betydligt bättre och jämnare än i Sverige.
Slopa kösystemet och inför lottning till skolorna, är ett av OECD:s förslag. Går inte, säger utbildningsminister Anna Ekström. Motståndet i riksdagen är kompakt. Ty lotteri är lotteri. Friskolorna riskerar att få in oönskade elever. Dom där med särskilda behov. Barn i rullstol. Barn som hör illa. Barn som ser illa. Sådant kostar och hur går det då med vinsten och humöret hos aktieägarna?
Bara en sådan sak som att påsken infaller i april istället för, som skolfabriken budgeterat, i mars kan skapa dålig stämning. Barnen, som enligt budget skulle ha påsklov, har istället varit i skolan och käkat upp en del av den beräknade vinsten och det stör kvartalsrapporten. Det är känsligt det här. Börsnoterade skolbolag ska se till aktieägarnas intressen. Skolan ska se till barnens och samhällets bästa. Två målsättningar som verkar sakna äktenskapstycke. Så skit i vinsterna och ta itu med systemet, så blir det nog ordning på det andra också.