Ett tungt ansvar lagt på mor och far som hela tiden stressas med rapporter och studier och påbud från forskare och myndigheter om rätt och fel, om för mycket och för litet och om lagom som ingen vet vad det är, bara att det är bäst.
Måhända är jag ute i ogjort väder och inte har jag torrt på fötterna heller, när jag säger att de som söker lycka pillervägen blev fler den där dagen då Folkhälsomyndigheten höll presskonferens om faran med barns skärmtittande och utdelade en lista med skarpa restriktioner.
De två första levnadsåren ska det inte tittas på skärm alls, då ska det jollras och sparkas på skallror som hänger ovanför sängen. Sedan tillåts skärmtittandet sakteliga öka till en daglig dos på två, tre timmar. Maxtiden infaller då du är mogen att göra lumpen och rösta fram den regering du tycker ska få ge myndigheter i uppdrag att begränsa ditt liv.
Skärmtittandet sätter onekligen spår i hjärnvindlingarna. En sexåring i den inre kretsen har dragit på sig engelska. Språket alltså. Är någon av er engelskspråkig? frågar förskolepersonalen. Nej då, svarar gossens föräldrar. Men, säger förskolepersonalen, han pratar ju så mycket engelska. I stort sett flytande. Vem har lärt honom det? Ingen, han är självlärd, från Youtube och datorspel, erkänner föräldrarna. För att förstå vad som sägs och vad som gäller i filmer och spel har han tvingats att lista ut vad orden betyder på svenska. Motivation, den absolut bästa drivkraften för att nå målet.
Strongt, men aj, aj. Vad säger Folkhälsomyndigheten om att förvärva språkkunskaper på detta fördärvliga sätt? Kommer det att gå illa för förskolebarn som direktöversätter “Påfågel” till “Onbird”?
I “Hjärnguiden” finns tröst för ångestfyllda föräldrar som då och då slirat på barnens skärmtid för att själva få litet tid. “Datorspel kan faktiskt vara bra för hjärnan också, står det. Snabba och actionfyllda spel på datorn utvecklar både synen och hjärnan mer än vad de hade gjort utan spelen, koncentrationsförmågan och förmågan att hålla fokuset på en enda uppgift ökar också. Vem står bakom den här guiden? Jo, Karolinska Institutet.
Som alltid är lagom (vad det nu är) bäst. Förövrigt tycks skärmtittande bara vara skadligt som tidsfördriv. I samband med skolarbete och annat arbete är det riskfritt. Tack och lov. Så lång tid som den här krönikan tog på sig.