Jag tvingas tyvärr konstatera att det har blivit svårare att jobba som journalist. Det pratas om öppenhet och transparens i samhället och samtidigt försvårar många makthavare medias kritiska granskning.
Det finns många exempel. Piteå kommuns agerande är ett. Den stänger sina möten och senast i raden att förbjuda insyn från media var samhällsbyggnadsnämnden när politikerna fattade beslut om budget, fordonsförbud på Nolia samt böter för den olovliga rivningen av ett pumphus. Information som i allra högsta grad berör allmänheten som dessutom står för notan via skattesedeln. Nämnden hänvisade till "myndighetsutövning" och PT fick strida för att ens få ut en dagordning.
Vi fick naturligtvis fram uppgifterna ändå, men jag känner mig bekymrad över utvecklingen.
Ett annat exempel är alla fotoförbud som instiftats. När man vill granska sjukvården är det stopp för att dokumentera missförhållanden med bilder. Detsamma gäller på Piteå kommuns äldreboenden och skolor. I rättssalen har det varit fotoförbud sedan urminnes tider, men nu är det till och med förbjudet att fotografera in i rättssalen från korridoren.
När PT vill beskriva missförhållanden från flera sidor stöter vi ofta på problem. Vi kan träffa en utsatt person som vill berätta sin historia, men att få kommentarer från ansvarig är svårt. Jag förstår att det kan råda sekretess när det gäller enskilda personer, men jag upplever att chefer gärna hänvisar till sekretess för att slippa svara på besvärliga frågor från en reporter.
Ett annat problem vi stöter på är svårigheten att prata med ungdomar. Det känns naturligt att ha föräldrarnas tillstånd när man pratar med mindre barn, men var går gränsen åldersmässigt? Kan jag inte prata med ordföranden i ett politiskt partis ungdomsförbund om hon eller han är under 18 år utan föräldratillstånd? Måste mamma eller pappa okeja att vi pratar med epa-föraren som fått sitt fordon vandaliserat? Det känns som ett problem om unga människors åsikter inte kommer fram i ljuset.
Det finns naturligtvis sätt att komma runt alla förbud utan att begå lagbrott. PT får ofta hjälp av källor som också tycker det är viktigt att oegentligheter kommer fram och vi är stenhårda när det kommer till källskydd. Alla kan vara trygga med att ens identitet inte avslöjas när man tipsar PT.
Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen