Carl med Guds Nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung, Storfurste till Finland, Hertig uti Skåne, Estland, Livland, Karelen, Bremen, Verden, Stettin, Pommern, Kassuben och Venden, Furste till Rügen, Herre över Ingermanland och Wismar, så ock Pfalzgreve vid Rhen, i Bayern, samt till Jülich, Kleve och Berg Hertig. Greve till Valdens, Spanheim, Mark och Ravensburg och Herre till Ravenstein.
Någon form av titelsjuka, va, men ovanstående var hur som helst Karl XII:s fullständiga titel.
I dag är det på dagen 300 år sedan någon skickade en kula genom hans skalle. Från tinning till tinning. Det var visserligen en söndagkväll, den 30 november 1718. Jag skrev att banemannen var "någon" och det beror på att det finns en del oklarheter kring hans död där vid fästningen Fredrikssten i Halden. Jag har själv vandrat runt där och försökt insupa lite historiska vingslag, dock inte med föresatsen att som någon slags amatör-GW försöka lösa Karl XII död.
Myten talar om en omgjord knapp från de egna leden, men troligare är nog att det var en kula av något slag. Teorierna är många och just om knappen har det spunnits trådar genom åren.
En tråd handlar om en soldat Nordenstierna, som påstod att han hittade kulknappen bredvid den döde kungen. Soldaten tog med sig knappen hem och visade den för en lokal präst som tyckte att han skulle slänga bort den. Av en närmast osannolik slump hittades den i ett grustag 1924. Numera kan den beskådas på Varbergs museum.
Är det mordkulan? Obevisat! Kanske var det i själva verket kungens svåger, prins Fredrik av Hessen, som låg bakom Kalle dussins död.
Minst lika troligt, men en lite tråkigare teori är att det var en norrman som sköt honom. Hur kul är det? Ungefär lika trist som tanken att Olof Palmes mördare var en våldsbenägen pundare.
Som krigare var Karl XII till en början framgångsrik med slaget vid Narva år 1700 som den stora fyrbåken. Nio år senare kom Poltava som ett slags början till slutet för Sverige som en krigarmakt att räkna med.
Det eviga krigandet under hans regeringstid orsakade mycket nöd och umbärande i landet och hans död kom nog ändå rätt lägligt.
Karl XII har ibland utmålats som i det närmaste galen, men också porträtterats med mer försonliga drag. Hans gärning bör så klart sättas in i den samtid han verkade och i en tid där herrarna intrigerade och krigade värre än i Game of thrones.
Genom åren har allehanda nationalister och nazister gruppkramat vår krigarkung den 30 november. Vi andra tar nog lättare på hans äreminne.