Ett par öl och människohandel

KRÖNIKA2013-01-25 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gammal vän ringde och efter lite småprat föreslog han att vi borde gå ut och ta en öl någon gång. Absolut! Vore skitkul. Efteråt började jag tänka på vad han sagt. Ta en öl! Varför säger vi "ta en öl"?

Det är fullt möjligt att det finns folk som går ut och tar EN öl, men i normalfallet handlar det nog om mer än en öl. I vart fall 2-3 stycken. Nå väl, alla vet vad som menas och det vore onekligen än mer konstigt om man var exakt och sa:

"Ska vi gå ut och ta TRE öl?

Samtidigt kan man aldrig vara för exakt. Den här historien hände när min relation med kvinnan i mitt liv ännu var ung. Det var under studietiden i Kalix och jag jobbade med ett radioprojekt i Luleå. Det var en fredag och klippningen av inslaget tog tid. Jag insåg att jag inte skulle hinna med ett systembesök så jag ringde min älskling.

"Kan du köpa ett par öl åt mig" löd min fråga.

Väl hemma kändes det som ett bra läge för en kall pilsner. I kylen stod två immiga burkar och jag hällde upp den ena. Vi satt och småpratade i soffan och i förbifarten frågade jag var hon ställt de andra ölen. Hon såg ut som ett frågetecken.

"Vilka andra? Du sa ju ett PAR öl".

Mmm, precis, ett par är normalt två. Det där skojar vi om än i dag, men till systemet får hon inte gå.

Jag läser att det blåser motvind i Sverige och så har det gjort ett tag. Många är arbetslösa och varslen ökar. Från arbetsgivarsidan ställs allt oftare krav på att de anställda ska gå ner i lön eller avstå andra förmåner i förhoppning om att slippa uppsägningar. SSAB och SAS är två exempel på det.

De SAS-anställda gick efter mycket vånda med på en rad försämringar. Tuffa tag, men om alla drog sitt strå till stacken så gick väl medicinen ner. Men icke! I veckan avslöjade den norska tidningen Verdens Gang att en handfull chefer får dela på 14 miljoner kronor i bonus.

Vi kan snacka om moral, om rättvisa och om att föregå med gott exempel, men i stället blev det en hånfull spottloska i ansiktet.

Det är självfallet en stor skam att ett välfärdsland som Sverige tillåter att cyniska arbetsgivare utnyttjar utsatta människor. Det händer hela tiden. Ett exempel är byggbranschen där de stora bolagen anlitar underleverantörer som i sin tur via ett bemanningsföretag i annat land låter människor jobba för skitlöner under slavliknande förhållanden.

När det avslöjas och blir känt så slår de stora bolagen ifrån sig. "Vi hade inte en aning" och "givetvis tar vi avstånd från det här" och "bla bla bla".

Bullshit! Varför tar man annars hit människor från fattigare länder om det inte finns en baktanke med det.

Således bör ingen tvivla på att hela idén med att ta hit män från Kamerun för att plantera skog går ut på att utnyttja dem så mycket det går. SCA Skog slår ifrån sig och skyller på underleverantören. Nu lovas bot och bättring under galgen, men min åsikt är att SCA Skog eller andra huvudentreprenörer har ett stort ansvar för vad underleverantörerna gör.

Det är hög tid för tuffare lagstiftning även när det gäller handel med människors arbetskraft. Precis på samma sätt som man försöker komma till rätta med sexhandeln där kvinnor och barn skamlöst utnyttjas.

Läs mer om