En tradition med livsfarlig festmeny

Dags igen. Nu ska vi liksom gummorna i Nora ha roligt. Ty det är midsommarafton. Dessvärre är det början på slutet och festmenyn fullständigt livsfarlig.

Midsommarfestens meny är dyr och far. (Arkivbild)

Midsommarfestens meny är dyr och far. (Arkivbild)

Foto: Jan Novotny

Krönika2023-06-23 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu bär det sig inte bättre än att det är midsommar. Mitt i sommaren. Vi har alltså avverkat första halvan, den underbara, fylld av ångestframkallande förväntningar, och är redan inne på andra akten då planeten obönhörligt drar i väg med oss mot mörkare tider. Detta är början till slutet. På sommaren. Hur kul är det på kuligheters Richterskala? Very noll.

Så varför fira? Jo, för att det är tradition. Ett inofficiellt tvingande krav för att värna svenskheten. Finns kanske inskrivet i Blåsippedokumentet från natten på Tidö Slott. Under rubriken “vandel”. Midsommarafton inramas av sill, färskpotatis och snaps. I synnerhet de sistnämnda krävs för att framkalla den energi som grodhoppandet kring den resta midsommarstången kräver.

Invandrare betraktar förundrat urfolkets hedniska riter (observation i Badhusparken föregående midsommar). Enstaka låter sig övertalas, hoppar generat in i ledet för att visa hur lågt de är beredda att sänka sig för att integreras och bli en riktig svensk.

Midsommarfesten har som allting annat drabbats av inflationens härjningar. Matpriskollen har provhandlat de vanligast förekommande livsmedlen till en dylik festlighet för tio personer. Det visade sig att årets kalas blir nästan tjugo procent dyrare än förra årets. Löneökningar som täcker sådana prisstegringar får bara höjdare som inte är med i klubben “Vi som tar ansvar och håller igen”. Dylikt hänvisas till mer tränade som undersköterskor, ensamma föräldrar och vårdbiträden. Sådana som kan utföra hokuspokus med knäna. 

I Norge sänker handlarna priset på mat för att folk ska ha råd att handla och när priserna sjunker, sjunker inflationen. I Sverige höjer handlarna priset för folket handlar ändå så länge pengarna räcker och inflationen tycks gjuten i betong.

De höga matpriserna är konsumenternas fel, inte handlarnas, säger chefen för Ica Sverige. Om konsumenterna använde sin makt och vägrade betala skulle handlarna tvingas sänka priserna.

Ja men då så. Pruta på biffen, lägg bud på sillen och laxen. Å andra sidan är allt det där, plus snapsen, fullkomligt livsfarligt att sätta i sig, rapporteras det lagom till midsommar.

Satsa istället på ett paltkalas och lev livet som en Golden retriver. Sistnämnda råd kommer från Per Carlbring, professor i psykologi. Det vill säga, ta dagen som den kommer och gläds åt det lilla.

Glad midsommar!