Det kostar att ha moral

Foto:

KRÖNIKA2018-10-18 21:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nog finns det vinnare, men de allra flesta är förlorare när det kommer till spel. De stora vinnarna är förstås spelbolagen. Den totala omsättningen på spelmarknaden i Sverige uppgick till 22,6 miljarder kronor 2017. Så det finns några kronor att tjäna för aktörerna. Inte konstigt att bolagen kan kosta på sig omfattande och aggressiv marknadsföring. Det kostar med säkerhet en bra slant att hyra in en Zlatan eller en Persbrandt som reklampelare. För att inte tala om när utländska storheter säljer sitt namn.

Money talks, bullshit walks.

Det kan man tycka precis vad man vill om, men alla är inte till salu. Ett exempel är vår stora skidstjärna Charlotte Kalla som sagt nej till spelmarknaden och därmed stora pengar.

Ett annat är fotbollsmagasinet Offside som nu med omedelbar verkan inför totalstopp för spelbolagsannonser. Chefredaktören Anders Bengtsson säger att beslutet bygger på journalistiska och moraliska värderingar. Ett beslut som kostar Offside en halv miljon per år i uteblivna intäkter.

"Det är ett högt spel för oss. Det är inte så att vi gör stora vinster, utan vi balanserar på nollstrecket. Det här innebär att vi inleder 2019 med en halv miljon minus, som vi ska jobba in" säger Anders Bengtsson.

So what, kanske du tänker och tycker. Det är väl varje människas rätt att själv bestämma över sitt spelande. Ja, det är det.

Problemet är, enligt Folkhälsomyndigheten, att 134 000 personer har problem med sitt spelande. Av dem har 31 000 personer så pass stora problem att det påverkar livet och vardagen. (Siffrorna är hämtade från 2015.)

Den som är spelmissbrukare på riktigt agerar ibland som en heroinist. De lånar, lurar och stjäl pengar när inga andra lösningar finns för att finansiera spelmissbruket. Jag känner till folk som hamnat i den svindlande karusellen.

Men, visst, vi är desto fler som klarar att spela lagom för nöjet och spänningen. Vi spelar med en dröm om storvinsten, men i slutänden är de flesta av oss förlorare. Genomsnittssvensken förlorar 2 200 kronor på spel per år (2017). Men det kanske det kan vara värt.

Visste du att 2017 var Postkodlotten den största spelprodukten? Följt av V75 och Triss. På fjärde plats Lotto.

Själv har jag ett stående Lotto, men när jag vill spela för nöjet så är det poker som gäller.

Krönika

Läs mer om