Den ryska gasen har tagit EU som gisslan

Eu förbereder sanktioner mot Ryssland, men det europeiska beroendet av rysk gas får hoten att eka tomma.

 EU-kommissionen bedömer att naturgasförbrukningen kommer att öka till 33 procent fram till 2030. (Arkivbild)

EU-kommissionen bedömer att naturgasförbrukningen kommer att öka till 33 procent fram till 2030. (Arkivbild)

Foto: Matthew Brown

Krönika2022-02-19 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands militära hot mot Ukraina har återigen ställt det europeiska säkerhetsläget på sin spets. Där Nato, USA och Storbritannien samfällt står upp för det ukrainska folkets rätt till självbestämmande förefaller EU som vanligt vara senfärdigt och splittrat. Kanske kan svaret till viss del bero på EU:s beroende av rysk naturgas?

År 2020 bestod 25 procent av Europas primärenergianvändning av naturgas. Detta kan jämföras med kärnkraften som stod för 10 procent och vattenkraften för endast 6 procent. EU-kommissionen bedömer också att naturgasförbrukningen kommer att öka till 33 procent fram till 2030. EU importerar i dag drygt 40 procent av sin gas från Ryssland, som i sin tur förfogar över runt 40 procent av alla kända naturgastillgångar i världen, jämfört med 1,5 procent inom EU. Det innebär att samtidigt som det europeiska gasberoendet beräknas stiga minskar tillgången av gas i Europa snabbt, vilket kommer att öka behovet av import.

I en tid när energipriser blivit storpolitik utövar Ryssland därför stor makt över vitala europeiska energiintressen. Putin har vid ett flertal tillfällen redan visat hur Rysslands gastillgångar kan användas som både utpressning och krigsmedel, bland annat mot just Ukraina. Stryper ryssen gasen så fryser många européer ihjäl. I en analys slår Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) följaktligen fast att ”riskerna med denna utvecklingstrend är att Ryssland även fortsättningsvis kan använda gasvapnet som politiskt påtryckningsmedel mot EU”.

Den ryska gasen har blivit en trojansk häst med vilken Putin helt enkelt kan hålla Europa som gisslan. Det försvårar införandet av meningsfulla sanktioner gentemot den ryska ekonomin, som – vilken skräll – är starkt beroende av exporten av olja och gas. Så länge vi är beroende av dessa varor kommer EU:s retorik gentemot Ryssland att förbli just retorik. Kan man inte slå där det gör ont är det sällan någon som blir rädd.

Europa har via sitt energibehov gjort sig beroende av en auktoritär diktator och tyrann. Putin är ingen vän av Europa och han föraktar alla former av demokrati. Den politiska polariseringen i väst har stärkt Rysslands makt och med gasen som utpressningsmedel kan Putin hålla EU på mattan samtidigt som han rustar för krig.

Med gasberoendet har EU har fatalt misslyckats med att säkra Europas autonomi och självständighet visavi Ryssland. Hästen har redan bärgats och intagit borgen.