De bästa sommarminnena skapas i Piteå

PT:s krönikör skriver om sommarlov, fotbollsfest och musikutbud.

Den är här nu. Piteås bästa tid. Staden myllrar av turister.

Den är här nu. Piteås bästa tid. Staden myllrar av turister.

Foto: Elna Lundgren

Krönika2023-07-01 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den är här nu. Piteås bästa tid. Staden myllrar av turister. Solen värmer ens hud och vattnet svalkar det.

För många är det början på semestern. För andra har någon vecka redan passerat. Ute blommar vallmon och pionerna. Den vissna midsommarkransen hänger kasst slängd över en rostig spik. Jag har alltid svårt att släppa taget om min krans. Jag vill inte skiljas från det (enligt mig) ultimata sommartecknet. 

Men varför skulle jag? Kransen är precis som alla de komponenter som binder sommaren samman. Frisk, ståtlig och fylld av liv. Om man som jag har lätt att fyllas av vemod inför vissna ting kan vi jämföra den ståtliga kransen med Piteå. 

Vi har sandstränderna som i denna liknelse får representera den stadiga grunden bestående av ståltråd och björk. När det är sommar är kusten något särskilt. Inlandsborna vallfärdar till rivieran, Piteå blir dubbelt så stort. Ingenting emot Kiruna-festivalen men den är inte jämförbar med Piteås utbud.

Vi har musikfestivalerna. I plural. Utöver dessa har vi flertalet andra stora besök som dyker upp i sommar. Jag har svårt att ta in att vi ska få ta del av Håkan Hellström, Gyllene Tider och Cykel På Köpet på ett och samma ställe. Fler artister kommer till Piteå i sommar än till resten av Norrbotten sammanlagt. Dessa guldkorn får representera de färgglada blommor som förgyller vår krans. 

Som den gröna basen får Piteå Summer Games stå. Som inte det vore nog med alla spännande saker som sker anordnas ju en av Sveriges största fotbollsturneringar för unga här. Runt om i kommunen spelar över 800 olika lag från olika nationer. I Piteå möts barn från världens alla hörn. 

Jag minns mina somrar på landets fotbollsturneringar. Glädjen, gemenskapen och upplevelsen av ett sådant evenemang finns kvar. Jag tror inte att någon som deltagit i en turnering av den storleken någonsin glömmer det. Inte minst svettlukten från klassrummet som agerade hem åt ett 20-tal tjejer under en vecka. Trots att det är över 10 år sedan blir jag fortfarande varm i hjärtat av “Wavin´Flag” av K'NAAN.

Därför blir jag så otroligt glad att Framnäs tagit fram en ledsång för turneringen, som kommer leva kvar och spelas av deltagare med samma glada minnen som mig själv. Den låten blir musiken till vilken vi binder sommar-Piteås krans. 

Sommaren blommar en så kort tid här på dessa breddgrader, men i Piteå vet vi hur man maxar den. Och vår krans av minnen kan vi spara till mörka nätter i höst.