Varför gör vi då granskningen? Söker man allmänhetens förtroende och kan tänka sig att vara med och fatta beslut i kommunen får man vara beredd på att bli granskad. Ett förtroendeuppdrag handlar om just förtroende och det är möjligt att man som väljare inte känner förtroende för en kandidat som har begått ett brott. Därför är det av allmänintresse att berätta.
Men det finns fler aspekter. En del av det svenska rättssamhället är att den som döms ska kunna sona sitt brott. Därför har den som avtjänat sitt straff möjlighet att både rösta och ställa upp i allmänna val.
Att vi inte namnger alla brottsdömda rakt av beror på flera orsaker. En brottsdom kan utgöra en förtroendeskada men allmänintresset skiljer sig åt beroende på när brottet skedde, var personen står på valsedeln och vilka förtroendeuppdrag man i dagsläget har.
För att bli namngiven i vår granskning ska man ha blivit dömd för ett brott där fängelse ingår i straffskalan och man ska också ha en trolig möjlighet att bli invald. Domen ska ha avkunnats max fyra år tillbaka i tiden, alltså sedan förra valet.
Men samtidigt som vi inte namnger alla elva kandidater så berättar vi om vad kandidaterna gjort och hur partierna resonerar kring det. Där framgår bland annat att vissa kandidater berättat om sina brott, men partierna har missat det. Det framgår även att vissa brott inte är okej för partierna. Läs mer i vår granskning.