Lättare för tjejer att nå orgasm – men tabun finns kvar

Alexandra Rejsmar vill krossa myten om den mystiska kvinnliga orgasmen.

Alexandra Rejsmar

Alexandra Rejsmar

Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix, Joakim Blomqvist

Krönika2024-04-06 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har en mycket skev syn på kvinnlig sexualitet och särskilt på den kvinnliga orgasmen. Den kvinnliga orgasmen är mystisk och komplicerad. Den är svår att framkalla och inte alls som den manliga orgasmen som ofta får agera slutsignal för ett samlag. Det har blivit en myt som tas för sanning, kanske för att kvinnlig lust och sexualitet förr inte blivit erkänd.

Kåta kvinnor har behandlats för hysteri och de som kommunicerade sin lust kunde också brännas på bål för häxeri under en tid.

Efter det har vi burit med oss tabun kring kvinnlig sexualitet in i den moderna tiden. Man ska vara en “lady in the streets but a freak in the bed”. Vilket också adderar till bördan att hitta sin egen sexualitet som kvinna. För om du ska vara en fin dam i övriga livet, hur vet du då vad en galning gör i sängen?

Dessutom spenderar kvinnor många år med att återspegla den manliga sexualitet och anamma den som sin egen. Det tar lång tid för många att våga forska i sin njutning och vad som tar oss till klimax. Istället fokuserar man på att vara snygg under sex och att navigera i vad som är ett snyggt stön.

Jag vill krossa myten om den mystiska kvinnliga orgasmen. Jag förstår att det kan vara en trevlig snuttefilt för män i heterosexuella par att falla tillbaka på vid utebliven orgasm hos en partner. Men faktum är att det kvinnliga könsorganet sitter på långt fler nervtrådar och känsliga områden än det manliga. Det ska alltså rent praktiskt vara enklare att nå klimax med dessa förutsättningar.

Något som adderat till förvirringen kring en kvinnlig orgasm är fenomenet “G-punkt”. Du hör ju på ordet att det måste vara svårt att hitta en punkt. Men faktum är att det som kallas för G-punkt är ett stort område som i korrekta termer heter CUV-komplexet. CUV står för Clitoris, Uretha, Vagina. Detta täcker hela den främre slidväggen och vid upphetsning och beröring sväller klitoris upp och motsvarar den manliga erektionen.

Klitoris är så mycket mer än klitorisollonet som vi kan se utifrån. Det är en sen upptäckt och i många genomskärningar av modeller av den kvinnliga kroppen finns den inte ens med. Det är ungefär som att strunta i att ha med penisen på mannen. Det kan tyckas oviktigt, men det är det inte. För att få ut så mycket som möjligt av sex – det vill säga orgasm – är det nödvändigt att veta om att du som kvinna också kan få “erektion” och att sex blir mer intensivt när blodtillförseln får nå CUV-komplexet. Det är få män som når orgasm eller får utlösning utan erektion.