Dags att hylla landets mest kända knöl

Det finns så många knölar, men bara en är värd att hylla. Den goda potatisen.

Krönika2021-08-13 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pasta eller potatis? För några år sedan svarade jag med viss tvekan "pasta" på en direkt fråga. Det skulle jag nog inte göra idag. Det finns så många goda sätt att tillreda potatis, men jag tänker inte trötta ut dig genom att räkna upp dem.

Eller, jag kan väl nämna Hasselbacks, rösti, pommes och gratäng bara som små aptitretare. Och vill man dricka sprit så jäser man potatisen och då kanske med lite chips till.

I samband med att spanjorerna erövrade Sydamerika och mördade och förslavade ursprungsbefolkningen så upptäckte de potatisen. Omkring 1570 kom den första lasten med pärer till Europa. Det blev ingen succé.

En orsak var missuppfattningen att det var de giftiga bladen som skulle ätas. Inte blev det bättre när en schweizisk botaniker 1596 slog fast att potatis orsakade spetälska och otyglad sexualdrift. Nja, sex efter ett bättre paltkalas känns väl så där.

På kontinenten odlades potatis på flera håll redan på 1600-talet. Basföda för befolkningen under de återkommande och långa krigen. Den näringsrika potatisen gav större skörd än spannmål och räddade många från att svälta ihjäl.

Sverige då? Från början odlades den som trädgårdsväxt, men industrimannen Jonas Alströmer (1685–1761) anses vara mannen som lyckades göra potatisen populär att odla som livsmedel, men först på 1800-talet blev potatisen mat i var mans mun.

För att återknyta till inledningen så har vi numera åtskilliga sätt att tillreda knölarna. Somliga godare än andra. Och även om det sägs att potatisätandet minskar i Sverige så ligger vi rätt högt i världsstatistiken. Med viss reservation för siffrorna så käkar vi cirka 85 kilo per person och år. Det är rätt mycket potatis, men ingenting mot vitryssarna som lär lassa i sig cirka 175 kilo per person och år. 

Riktigt värdelöst vetande gör gällande att de flitigaste potatisätarna i Sverige hittar vi i Katrineholm och Sollefteå. Så vitt jag vet är det inga orter som är särskilt kända för paltätande och hembränning.

Potatisen är världens tredje mest odlade gröda (efter ris och vete). Kina är det land som producerar mest potatis följt av Indien. Lite överraskande med tanke på att ris är relativt förknippat med dessa länder.

Som livsmedel är potatisen en näringsrik rackare. Vi kan lätt överleva på en diet bestående av endast potatis om vi samtidigt får i oss något som innehåller A- och D-vitamin. Det är nämligen de enda vitaminer som potatisen saknar.