Sommar och solen smeker när båten tuffar fram i det stora blå. Jag tänker på den där gamla Tomas Ledin-dängan "Blå blå vindar och vatten" som en gång i tiden gjorde reklam för Pripps Blå. Ja, lättöl, förstås, eftersom den svenska dubbelmoralen förhindrar den sanna berättelsen. Det alla vet. Ta en starköl.
Eller, nej, gör inte det om det är du som framför båten. Det kan nämligen räcka med en starköl så döms du som ett rattfyllo. Sedan ett par år är nämligen gränsen för sjöfylleri 0,2 promille. Samma som på landbacken. Jämförbart med om du kör bil på en starkt trafikerad motorväg.
Eftersom jag varken äger båt eller kör båt så är det inte i egen sak jag pratar. Jag ser bara inte sambandet mellan bilkörning och att framföra båt. Lagen saknar logik och bör därför skrivas om. Något som många håller med om. Det gäller även riksdagsledamöter som motionerat om en förändring.
Promillegränsen 0,2 gäller för båtar över tio meter som går minst 15 knop. När det gäller mindre båtar handlar det något svävande om att båten ska framföras på ett betryggande sätt. Förmodligen uppenbart att det är fyllstyrning i vissa fall, men öppet för godtycke i andra fall. Polis och kustbevakning har nämligen rätt att stoppa båtar utan att det finns "skälig misstanke". Har du druckit en öl eller två är det den enskilde polismannen som avgör om du kan köra din lilla motorbåt på ett betryggande sätt.
Det är klart att man inte ska köra båt när man är på fyllan, men jag känner ingen som blir full av en starköl eller ett glas vin. När det gäller yrkestrafik är det en annan sak. Då ska det vara helnyktert.
Det är med andra ord inte fel att stävja sjöfylleri. Frågan är närmast var gränsen ska gå. Min åsikt är att 0,2 är en för låg gräns.
I stora sjönationer som Norge och Danmark är det helt andra gränsvärden som gäller för nöjestrafiken. I Norge går gränsen vid 0,8 promille och i Danmark finns ingen promillegräns alls. Däremot finns det en ansvarsdel som handlar om att framföra båten på ett betryggande sätt.
I Finland är det 1,0 promille som gäller, men då klassas det som grovt.
Andra västländer som Storbritannien, Tyskland och USA har 0,8 som gräns.
Är det här viktigt? Beror på hur man ser på frihet under ansvar. Det borde vara möjligt att ta en kall pilsner när man tuffar fram i Piteå skärgård, men risken är att du åker fast om du gör det.
Det har jag svårt att köpa. En rimlig svensk gräns borde vara 0,5 promille till sjöss.
Jag tycker för övrigt att samma promillegräns borde gälla för skoterkörning. Den som kört skoter i fjällen och tagit ett par groggar i stugan på kvällen vet att det är förenat med hårda straff om det blir blåskontroll dagen efter.
Visst, jag vet att skotertrafiken kan vara ganska tät vid turistanläggningarna och så även i den stora vita fjällvärlden. Det är alltså ytterst olämpligt att köra skoter i fyllan. Att ta en öl i snöbivacken är dock en helt annan sak. Ja, inte enligt lagen, förstås.
En jag känner körde skoter alldeles ensam med mil till närmaste bebyggelse. Men vilka stod gömda (läs: solade) bakom en snödriva. Skoterpolisen! Nu var han nykter, men han skakar på huvudet när han berättar det.