Kan det vara krossade ideal förpackat i plast?

Greta Gerwigs efterlängtade feministiska återberättelse av modeikonen i hennes film "Barbie" har premiär. Och den har snabbt mättat tisdandan.

Bild på Margot Robbie i en av scenerna från den nya filmen "Barbie."

Bild på Margot Robbie i en av scenerna från den nya filmen "Barbie."

Foto: Warner Bros. Pictures

Krönika2023-07-22 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vart jag än vänder mig finns en meme av Ryan Gosling som Ken eller Margot Robbie i Barbie-klänningar. Under gårdagen (läs fredag) hade filmen premiär i Sverige. Under helgen kan den som är sugen på bio se filmen på Piteås egna Bio 3:an klockan 18.00 både lördag och söndag.

Som liten älskade jag att leka med Barbiedockor. Jag hade hus, bilar och hästar till de små dockorna i olika modeller. Jag borstade deras hår och satte upp det omsorgsfullt. Bytte kläder och skor baserat på aktivitet. Den amerikanska Malibu-baben med den blonda strandlooken, privatjet och bilar. Vars personlighet kan förändras baserat på outfit och accessoarer. Hon är mer än en barnleksak. Hon är en symbol för den amerikanska drömmen, en ledstjärna för skönhetsstandarder och ett emblem för överflöd. Hon är rik, snygg och attraktiv. På baksidan är dockan också en feministisk ikon, med tanke på att hon har symboliserat kvinnors befrielse och oberoende (om än att hon samtidigt är en förespråkare för orealistiska kroppsnormer).

Även om Barbiecore-estetiken verkligen omfattar den helrosa och jetset livsstil som den bimbofierade franchisen främjar, är det mer än att bara sätta på sig en helrosa ensemble och kalla det en look.

Speciellt spännande tycker jag det är att trenden återvänder 2023, starkare än någonsin, mitt i en tidsålder där utseendefixering kan anses normalt. Lika vanlig som mygg på sommaren. Och tjejer har lika mycket plast som Barbiedockan består av.

I dokumentären “Imperiet - Bianca” berättar kollegan Lovisa Worge (influenser) hur hon ångrar sina ingrepp, för att hon ser ut precis som alla andra. Det fick mig att fundera. Jag undrar hur många tjejer där ute som faktiskt ångrar sig. Med Barbiecore som trendar, vart kommer vi förflytta idealet? Normalisering av skönhetsingrepp skulle innebära en allmän legitimering av utseendefixering. Det vet vi ju. Risken med det är att nya normer skapas, som är än mer krävande för människor att leva upp till.

Alla har rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Det är din kropp och du äger den. Men det betyder inte att man kan förvänta sig att omgivningen ska betrakta skönhetsingrepp som något oproblematiskt.

Om det ska vara ett ideal på sociala medier att se ut som en Barbiedocka är det ganska bra att de allmänna normerna i samhället väger upp mot det. Att färgen rosa trendar tycker jag däremot är positivt.