Vi beställde hem livsmedel genom bara några klick, som dagen efter stod så prydligt utanför dörren. Det var oerhört smidigt – och svindyrt. Men vad skulle vi göra, vi var ju i karantän.
Den senaste tiden har det rapporterats en hel del från låginkomstområden i Sverige, där många har jobb som de inte kan utföra hemifrån. Hur kan man då följa reglerna, om någon i hushållet blir sjuk men man själv inte har möjlighet att vara i karantän? Hur kan man vara sjuk, om man inte har råd att missa en endaste arbetsdag? Herregud, bara munskydd kostar ju hur mycket som helst och vi måste använda dem i kollektivtrafiken – det transportmedel som för övrigt används av de som inte har egen bil eller har råd att åka taxi.
Några veckor innan min sambo insjuknade var jag, genom jobbet, i en padelhall. Det var absolut proppfullt med folk och på parkeringen utanför trängdes SUV-bilar. Utan någon statistik i bakfickan så vågar jag ändå påstå, att de som spelade padel just den eftermiddagen, var personer som har möjlighet att jobba hemifrån och som inte behöver åka kollektivt. De verkade ju trots allt ha råd med både en SUV och ett padelpass, som går av för blygsamma femhundra kronor per timma.
Tidigare i år suckade en kollega om att hennes familj inte kunde åka till Alperna under sportlovet, på grund av karantänregler utomlands. De var tvungna att “nöja sig med Åre”. Samma person har åkt, vad jag vet, minst två gånger till Spanien under pandemin. För att spela padel.
Jag säger inte att alla som spelar padel också reser utomlands eller till dyra fjälldestinationer. Men det finns ändå ett mönster, något som trycket på Stockholms padelhallar skvallrar om. Vissa samhällsgrupper har under pandemin fortfarande kunnat åka på resor. Spela padel. Vara i karantän när de själva eller någon i deras familj blir sjuka. Medan vissa varken har möjligheten, eller ska vi kanske säga lyxen, att ens kunna följa restriktionerna.
Om det är något jag har lärt mig under pandemin, så är det att ens gamla livsstil inte är en rättighet. Det är inte en rättighet att få resa eller utöva padel. Snarare har det varit vår skyldighet, att inte göra det. covid-19 är en sjukdom som drabbar alla och det fortsätter att spridas av de som inte har ett val - och de som kan välja men ser det som en rättighet att inte behöva.