Halldöden – en otrolig chans för vår kommun

PT:s krönikör skriver om möjligheterna med den nedlagda padelhallen.

"Padelbranschen har snabbt gått från att vara en lockande guldgruva till att bli ett skrämmande stålbad", skriver Mathilda Mattsson. (Arkivbild)

"Padelbranschen har snabbt gått från att vara en lockande guldgruva till att bli ett skrämmande stålbad", skriver Mathilda Mattsson. (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Krönika2023-06-24 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Padelbranschen har snabbt gått från att vara en lockande guldgruva till att bli ett skrämmande stålbad.

Förra veckan försattes PDL center Piteå i konkurs. Den nya padelhallen hade dörrarna öppna i endast ett och ett halvt år innan de själva begärde sig i konkurs. Då kan man fundera. Om inte ens den välbärgade medelklassen har råd att boka upp banorna och hålla verksamheten flytande, är sporten då så folklig som man kunde tro?

När jag kikar in på Blocket finns i skrivande stund över 250 annonser om “Padelbanor till salu”. Beroende på vad man väljer att bygga för typ av padelbana ligger priset på mellan ca 250 000 kr till 450 000 kr exkl moms. Med en snabb uträkning kan vi konstatera att det är många miljoner som lagts på dessa banor.

Padeln växte explosionsartat under coronapandemin i Sverige, men såhär med facit i hand kan vi konstatera att det skedde också en kraftig överetablering av padelbanor. Vid årsskiftet fanns det cirka 3 500 banor i Sverige. Det är mer än en dubblering på ett par år.

Visst är det kul att spela padel. Men är det kul att betala cirka 500 kronor för en timme när vi kan spela tennis utomhus, gratis? Nej, de pengarna lägger jag hellre på luncher på Takterrassen. 

När utbud inte möter efterfrågan får verksamheter stänga ned, det är sen gammalt. I slutet av förra året försattes PDL uniteds tre verksamheter i Luleå också i konkurs.

Samma sak händer i Skellefteå, Umeå, och Sundsvall. Konkurs på konkurs. Där har man nyttjat de tomma lokalerna som lagerlokaler för bland annat e-handel. Tydligen kan 2.600 kvadratmeter med 14 meter i takhöjd vara perfekt för att lagra däck och fälg. Andra används som logistiklokaler och förvaring av solceller.

Frågan kvarstår. Vad gör vi nu med dessa tomma lokaler? I Piteå-Tidningens kommentarsfält på sociala medier läser jag om önskan efter en lokal för kampsportare, hundverksamhet eller en skatepark att nyttja året runt. Vore det inte rimligt att ta detta nederlag och vända till något positivt?

Är det fotbollen som kan få ta mer plats? Eller en "gör det själv"-hall för de som inte har ett garage? En multiarena? Oavsett val så är jag säker på att vår kommunledning kommer ta ett rimligt beslut i frågan och vända denna negativa trend med lokalbrist för våra ungdomar. 

Det finaste vår kommun kan göra för våra invånare är väl ändå att lyssna. Demokratin finns för att nyttja. Kanske det rentav kan ske en folkomröstning?