Alla män är inte "världens bästa pappa"

Pappa är bäst! Eller bra nog. Det ska vi firas för på söndag. Tyvärr är verkligheten inte alltid socker och gulligull.

På söndag är det Fars dag. Vi är nog många pappor som är bra nog, men verkligen inte alla. Det är också anledningen till att även Piteå behöver en anständig kvinnojour. Bokstavligen på liv och död i värsta fall.

På söndag är det Fars dag. Vi är nog många pappor som är bra nog, men verkligen inte alla. Det är också anledningen till att även Piteå behöver en anständig kvinnojour. Bokstavligen på liv och död i värsta fall.

Foto: Magnus Eriksson

Krönika2022-11-11 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vi firar Fars dag kan vi tacka en Sonora Smart Dodd från Spokane i USA som för drygt 100 år sedan ville hedra sin pappa för att han ensam fostrade henne och hennes fem syskon. Den här idén spred sig och blev en firardag även i Sverige. På Wikipedia framgår det att "Det var dock först på 1970-talet, när man alltmer började betona faderns roll i familjen, som dagen fick en större popularitet".

Med detta sagt finns det självklart väldigt många pappor som är värd en liten tårtbit och en slips på söndag. Den som inte är värd det kan alltid hänga sig i slipsen. Nej, det där var förstås över gränsen, men verkligheten är inte alltid "världens bästa pappa". Det finns pappor/män/pojkar som tyranniserar och misshandlar såväl sina kvinnor som barn. 

Kvinnor och barn som lever i skräck. Det är en anledning till att kvinnojourer ibland bokstavligen spelar en livsviktig roll. I den bästa av världar skulle verkligheten se annorlunda ut, men vi vet alla att så inte är fallet. Många av oss har fått hjälpa kvinnor som blivit slagna eller kanske har vi bara känt till det, men inte lyft ett finger. Man vill ju inte lägga sig i. Han är ju så snäll och hjälpsam. När han är nykter!

Kvinnojouren Lillasyster i Piteå kan således i vissa fall vara skillnaden mellan liv och död. De begärde 600 000 kronor i bidrag för att kunna bedriva verksamhet med en anställd. Piteå kommun tycker uppenbarligen att det där kan väl skötas av ideella krafter och anser att halva slanten räcker. 

Kommunalrådet Patrik Lundström (S) förklarar detta med att andra nystartade föreningar som högst brukar få 300 000 kronor. Det är på alla sätt en olycklig jämförelse. Ungdomsteater, dans och musikaftnar eller vad det nu kan vara är viktiga och ska stödjas, men det är inte jämförbart med de uppgifter som en kvinnojour dessvärre tvingas kämpa med.

Det är sorgligt nog många kvinnor som utsätts för våld i en relation och några av dem mördas i Sverige varje år. En tyst minut för dem är förstås klädsamt, men förändrar egentligen ingenting.

Däremot kan vi just idag klockan 11.00 stanna upp för en tyst minut och hedra alla miljoner som gick till slakt under första världskriget. Det var nämligen det klockslaget den 11 november 1918 som det blodiga kriget äntligen fick ett slut. Tyvärr kommer inte heller det att förändra någonting. I Ukraina och på andra håll i världen fortsätter krigen.