SLUTREPLIK
Med anledning av Robert Anderssons och Thommy Fors insändare i PT 2020-02-28.
Jag välkomnar en dialog med föräldragruppen och ska göra mitt yttersta för att närvara om det blir en träff enligt vad Robert Andersson skriver. Men jag funderar över hur ärlig deras önskan om en dialog faktiskt är. En föräldrasammanslutning som ville ha en dialog skulle inte ha yttrat sig som att skolan ska ”räddas” eller att vi som argumenterar för en rättvis resursfördelning slår byborna i ansiktet. Föräldrasammanslutningen verkar istället vilja bilda opinion för att högstadiet ska bli kvar i Vidsel och emot S.
När det gäller resursfrågan är det faktum att redan i modellen för hur undervisningsresurser fördelas i kommunen finns ett tillägg till byaskolorna eftersom de kan förväntas vara dyrare att driva. Vidselskolan fick i budget 2019, för sina 98 elever, 772 000 kronor mer för undervisningsverksamhet än vad motsvarande elevunderlag genererat för en skola belägen i tätorten.
Bokslutet för 2019 är som känt inte färdigt men den bästa prognosen som går att få visar att Vidselskolan därtill gör ett underskott på 1,5 miljon. Totalt har alltså Vidselskolans elever tilldelats resurser (lärare) motsvarande nästan 2,3 miljoner eller 50 procent mer än vad motsvarande elevunderlag genererat om de gick på en skola i tätorten. Eleverna på Vidselskolan har i snitt också mer än tre gånger så stor lokalyta som eleverna på tätorten har.
Jag ställer inte grupp mot grupp men Robert Andersson och föräldrasammanslutningen måste hålla med om att elever inte per definition har större behov av resurser för att de råkar vara födda utanför tätorten. Jag vidhåller att det rättvisaste är att fördela våra gemensamma resurser efter behov. Därför kan den nuvarande resursfördelningen inte försvaras.
Robert Andersson har rätt i att det finns ett lagkrav på att elever får stöd när de behöver det men hur stödinsatserna resurssätts är inte konstant.
Föräldrarna inte mer tillförlitliga siffror än tjänstemännen. De kommande fyra åren ser elevunderlaget på högstadiet i Vidsel ut att ligga mellan 20 och 30 elever. Det är för lite för att driva en högstadieskola.
De röda bestämmarna varken pyser av missnöje eller förtretas. Det finns hopp och framtidstro även om Thommy Fors verkar ha svårt att se det.