Vem ska styra skogsbruket?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu vidgas även målgrupperna mot vilka udden riktas. Tidigare riktades bevarandefundamentalisternas kritik och kampanjer mot Statens Fastighetsverk och Domänverket, efterföljt av Sveaskog.
Därefter kom privata skogsbolag med SCA som främsta måltavla. Med Storön utanför Arjeplog har en principiellt viktig gräns passerats. Här ifrågasätts nu rätten för privata markägare med gemensamhetsskog (Arjeplogs allmänning), att inom lagens gränser besluta hur skogen på den gemensamma egendomen skall skötas. Det saknas inte under senare år exempel på övergrepp mot demokrati och äganderätt. Greenpeace, ledande SNF-medlemmar liksom SNF:s ungdomsorganisation har sanktionerat eller själva deltagit i sabotage och ockupation av lagenliga skogsavverkningar.
Det rörde sig då om statliga skogar. Nu har i fallet Storön riktats hot om sabotage mot råvara från privat gemensamhetsskog.
Den enda rimliga slutsatsen blir nu att det bara är en tidsfråga innan enskilda privata markägare blir angripna eller uthängda, oavsett fullkomlig laglydnad, goda intentioner och ett brinnande intresse i skötseln av sin egen skogsmark. Eftersom det finns grupper i samhället som har en annan åsikt om hur denna skog skall skötas, och som inte respekterar varken demokratiskt stiftade lagar eller grundlagens äganderätt.
Som privat skogsägare blir man orolig. Inte blir det bättre när det står klart att statens egen virkesköpare, Sveaskog, inte väljer demokrati, lag och rätt före aktivism och vetenskapligt helt obevisade skogsbruksmetoder. Skall vi småbrukare tolka detta som att Sveaskogs handslag och tecknade virkeskontrakt kan omprövas i samma ögonblick som någon utomstående kommer med kritiska synpunkter?