Ungdomsarbetslösheten en maktfråga

Piteå2006-05-15 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Vårens bolagsstämmor beslutar om aktieutdelningar på rekordnivå.

Det är inte en slump att de privata förmögenheterna växer samtidigt med ungdomsarbetslösheten.

Den höga arbetslösheten är det tydligaste uttrycket för de ekonomiska maktförhållandena i Sverige. Vi har arbetslöshet just på grund av att den ekonomiska makten inte är demokratisk, på grund av att vi saknar ekonomisk demokrati.

I april låg den öppna arbetslösheten i Sverige på 4,6 procent. Om man lägger till personer i så kallade åtgärder hamnar den totala arbetslösheten på 7,8 procent eller nästan 35 0000 individer.

Norrbotten har som vanligt den högsta arbetslösheten, här ligger den totala arbetslösheten på 13,1 procent.

Sverige är mitt i en ekonomisk högkonjunktur. Den ekonomiska tillväxten är hög. Vinsterna inom näringslivet är på rekordnivåer. Det handlar om ett par hundra miljarder. "Sverige" är rikare än någonsin tidigare.

Därmed borde också förutsättningarna finnas att skapa arbete åt alla.



TYVÄRR SKER inte detta. Rekordvinsterna i näringslivet används istället till att fylla på de privata förmögenheterna i landet. Vårens bolagsstämmor innebär istället aktieutdelningar på rekordnivå.

Över hundra miljarder kommer att åka direkt in i aktieägarnas bankkonton. Då vi vet att cirka 10 procent av aktieägarna äger över hälften av aktierna, vet vi också att dessa 10 procent kommer att lägga beslag på merparten av de miljarder som delas ut.

Pengar som skulle kunna användas till att skapa jobb används istället till att fylla på privata förmögenheter.

Det är precis i detta sammanhang som vänsterpartiets förslag om 200 000 nya jobb i offentlig sektor ska diskuteras. Vänsterpartiet anser att de resurser som skapas måste användas på ett annat sätt. Det kan ske genom
exempelvis beskattning av höga inkomster och förmögenheter.

Där står också striden i dag. De borgerliga vill avskaffa förmögenhetsskatten och dom påstår att den hindrar jobbtillväxten.

I själva verket är det precis tvärtom.



DE BORGERLIGA vill också utnyttja den höga arbetslösheten till att flytta ytterligare makt från arbetarna till företagen och kapitalet.

Ett exempel är centerns förslag om avskaffat anställningsskydd för alla ungdomar upp till 26 år.

Ett annat exempel är attackerna mot kollektivavtalen och de borgerligas vägran att godkänna att kommuner ska ställa krav på kollektivavtal vid entreprenader.

Vänsterpartiet vill gå precis motsatt väg.

Om vi ska få fler jobb måste ekonomisk makt och ekonomiska resurser flyttas från privatkapitalet till att hamna under demokratisk kontroll. Det kan ske via skattesystemet.

På så sätt kan nya meningsfulla jobb skapas inom välfärdssektorn där behoven är stora och delvis eftersatta. Fler händer i vården, fler vuxna i skolan och förskolan.

Samtidigt behöver arbetsrätten stärkas istället för att urholkas. Jobben ska vara trygga och de som arbetar ska ha makt över sina jobb.

Läs mer om