Sverige måste skona gammelskogen

Skogens mångfald av livsformer överlever inte på fagra ord. Skogens arter behöver ha kvar åtminstone nio procent av skogen helt oavverkad i Norrbottens kust och inland. Det är vad vetenskapen visar. Vetenskapen visar också att 16 procent av skogen i sydligaste Sverige behöver sparas, skriver Lars Andersson. (Arkivbild)

Skogens mångfald av livsformer överlever inte på fagra ord. Skogens arter behöver ha kvar åtminstone nio procent av skogen helt oavverkad i Norrbottens kust och inland. Det är vad vetenskapen visar. Vetenskapen visar också att 16 procent av skogen i sydligaste Sverige behöver sparas, skriver Lars Andersson. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2009-03-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på Jan Jonssons insändare i Piteå-Tidningen den 2 mars. I sin insändare verkar Jan Jonsson bortse från att skogsbruket rationaliseras i snabb takt och att tusentals människor förlorar jobben vid den utvecklingen.
Officiell statistik visar att på ett årtionde har antalet personer i skogsbruket minskat till hälften. Det är tragiskt att naturskyddet - livsformernas livlina till framtiden - anklagas för att jobben försvinner, när orsaken är skogsbrukets rationalisering.
Skogens mångfald av livsformer överlever inte på fagra ord. Skogens arter behöver ha kvar åtminstone nio procent av skogen helt oavverkad i Norrbottens kust och inland. Det är vad vetenskapen visar. Vetenskapen visar också att 16 procent av skogen i sydligaste Sverige behöver sparas.
Det finns många missförstånd. Nedanför fjällnära skogen har bara en och en halv procent av den produktiva skogen formellt naturskydd. Så ynkligt lite. Om världen ska behålla sina viktigaste skogsområden, från regnskogen i Amazonas till taigan i Sibirien, så måste rika Sverige skona sin fjällnära gammelskog.
Om man girigt räknar in även fjällnära skogar så är ändå bara tio procent skyddat som reservat och nationalpark i Norrbotten, inte 15 procent. Men den fjällnära skogen har i huvudsak inte avverkats och bör inte räknas med.

Skogsvänner i Norrbotten visade i en inventering att vi fortfarande har många skyddsvärda skogar som saknar skydd. 6 000 fynd gjordes av rödlistade arter som inte överlever på kalhyggen eller i gallrade ungskogar. Därför vill vi skogsvänner i Norrbotten skydda mer skog, och det är ingen skada om priset är lågt.
Norrbotten är störst av länen och har kvar mest gammelskog, så det är helt rimligt att den största arealen skog skyddas här. Däremot behöver en större procentuell andel av skogen i lilla Skåne skyddas.
Jan Jonsson kryddar sitt inlägg med orimligheter som att hela Norrbotten förvandlas till en naturpark utan industrier, och kallar värnet av den biologiska mångfalden för "reservatshysteri".
Om man inte klarar av att driva ett hållbart skogsbruk på 90 procent av skogsarealen så räcker skogen aldrig till. Ska vi bli tvungna att uppleva att gammelskogarna avverkas för snöd vinning, tills det är slut både på gammelskogarna och på jobben i inlandet?
Naturturismen ger många jobb i Costa Rica, där 30 procent av landet är reservat. Totalt sett ger turismen mer inkomster i Costa Rica än någon exportgröda. Undrar varför de klarar av att få ut mer av sin naturturism än vi gör?
Läs mer om