Alla hushåll i Sverige har nu fått MSBs broschyr om den krisberedskap vi som enskilda skall ha. Förra veckan pågick också krisberedskapsveckan där Piteå kommun och MSB uppmärksammar krisberedskap och civilt försvar.
Kommunens krisledningsnämnd har dokument hur de skall agera vid olika krisscenarier. Ändå har man totalt glömt bort de två allra viktigaste områdena. Vi har påtalat detta i både motioner och uppmaningar men inte fått gehör för dessa de viktigaste åtgärder som kommunen har ansvar för.
Vi har velat att krisledningsnämnden skall ta med livsmedelsförsörjning som en händelse att beakta vid kris. Majoritetsstyret menar att detta är en uppgift för Länsstyrelsen i första hand och regeringen i andra hand. Det är en både felaktig och farlig ståndpunkt. Försvarsberedningen påminner i sin delrapport från december 2017 om att det yttersta ansvaret för att tillgodose livsmedelsförsörjningen på lokal nivå, vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, ligger på kommunerna.
Det är en relativ långsiktig process för att åstadkomma detta. Kommunen måste i all sin upphandling av mat handla från lokala odlare och från närområdet. Det innebär kortsiktigt en fördyring men eftersom all lokal upphandling innebär en stimulering av den lokala ekonomin så skapar förfarandet snabbt kommunala skattekronor. Dessa intäkter kan då användas för andra viktiga ändamål.
Viktigt är att vid en kris gapar hyllorna i butikerna snart tomma. Efter ungefär tio dagar är centrallagren tömda, enligt Civilförsvarsförbundet. Då har man inte tagit med situationen för barn och vuxna på landets skolor, äldreboenden och sjukhus; verksamheter som landets kommuner och landsting ansvarar för. Lag 2006:504 föreskriver att kommunen skall minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred.
2002 avvecklade Beredskapsverket de sista lagerlokalerna för livsmedel för kristider. Sveriges självförsörjningsgrad var 100 procent under andra världskriget. 80 procent på 1980-talet. Nu är den cirka 50 procent. Den sämsta i hela EU. För Norrbottens del är situationen mycket värre. Kanske så lågt som 20 procent. Livsmedelslager existerar inte längre någonstans i Sverige. Födan är på konstant transport.
Tillgången till el är av största betydelse. Ett av stomnäten passerar Piteå. Ett avbrott av eltillförseln under några få dygn under sommaren innebär att innehållet i människors frysar blir otjänligt. Nu lägger MSB och kommunen ett stort ansvar på individen. Batterier är viktiga och de som har traktorer bör ha reservelverk som kan kopplas in. Det finns ändå uppgifter som kommunen och dess bolag PiteEnergi kan vidta.
EU-kommission framlade 2015 ett krav på en ny elmarknadsdesign med fokus på konsumentens nytta och harmoniserade stödsystem för förnybar elproduktion.
På marknaden finns nu en stor mängd ”off-grid”-paket att tillgå. Off-grid betyder på t ex sol-els produktionens område att producenter av sol-el kan nyttja elektriciteten själv och även låta sin omgivning kunna ta del av denna elektricitet. Slås kopplingspunkter ut nu så stängs all småskalig elproduktion av. Försvinner elen från stomnätet så kan varken vatten eller bränsle pumpas upp.
När det gäller storskaliga avbrott, som MSB talar om, så är existerande back-up-system otillräckliga. En investering i ett off-grid-paket är inte längre den enskildes ansvar när elen fördelas till omgivningen. PiteEnergi måste ta fram en åtgärdsplan utifrån detta perspektiv.