Liberal skolpolitik i en globaliserad värld
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Såväl de studieförberedande programmen på gymnasiet som yrkesprogrammen har uppenbara problem att nå de mål som uttrycks i läroplaner och kursplaner.
Orsaken är främst att alltför många elever under grund- skoletiden inte utrustas med de kunskaper och färdigheter som behövs för studier på högre nivåer.
Detta är naturligtvis inte bara ett nationellt problem. För den enskilda eleven blir skolgången ofta traumatiserande när man möts av upprepade misslyckanden och väljer att avbryta studierna i förtid.
NÅGON INVÄNDER kanske att bilden målats alltför mörk.
Att generaliseringen är alltför grov. Visst, det finns duktiga och ambitiösa elever, lärare och skolledare som tillsammans trots allt presterar lysande resultat.
Att alla ska med har varit och är en självklar tumregel för skolans personal. Men många fler skulle lyckas mycket bättre om man bara fick redskapen i sin hand.
Vi i folkpartiet kommer, om vi får väljarnas förtroende, att inom ramen för alliansen styra in på en nygammal kurs för den svenska skolan. I korthet och i urval innebär den följande positioner.
Bätte studiero, ordning och närvaro som vi når genom att bland annat stärka och klargöra lärarnas befogenheter, införa terminsbetyg i ordning och skriva in ogiltig frånvaro i betyget.
Oskicket med "sen ankomst" måste stävjas. Mera effektiv tid i skolan och återinförande av hemuppgifter (läxor) med organiserad läxhjälp prioriteras.
Resurser överförs till förskola respektive låg- och mellanstadium. En satsning på nyckelämnet svenska görs, särskilt i de tidiga årskurser.
Ämnesinriktade speciallärare utbildas eller fortbildas. Betyg sätts från och med årskurs sex och fler betygssteg införs.
EN GYMNASIESKOLA med klara, uppnåeliga kunskapsmål är central.
I samverkan med näringslivet inrättas en kvalificerad lärlingsutbildning som ger lärlingsexamen eller gesällbrev. Likaså yrkesförberedande program som leder till yrkesexamen och högskoleförberedande program med gymnasieexamen som mål.
Samtliga utbildningsvägar står öppna för alla elever efter eget val.
Höjd ambitionsnivå på alla stadier gör att högre krav kan ställas vid intagning till gymnasium respektive universitet.
Fler elever och studenter kommer att klara sina studier än i dag.
Många av våra förslag, inte minst kravet på auktorisering av lärarprofessionen, kommer att leda till höjd status för den svenska lärarkåren.
Folkpartiet med Lars Leijonborg och Jan Björklund i spetsen vill återupprätta den för-
talade kunskaps-, plugg- och bildningsskolan!
Vi vet att detta blir helt avgörande för om utbildningen i vårt land ska bli den "spjutspets mot framtiden" som Olof Palme en gång talade om men som hans partikamrater glömde. Det blir också avgörande för hur våra barns och barnbarns liv ska gestalta sig i en globaliserad värld.