Kollektivavtal ger trygghet åt anställda
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det som betonas är vikten av den internationella arbetarorganisationens (ILO) konvention 94 kan ratificeras. Det ger möjlighet att ställa kontraktsvillkor som går ut på att gängse lönenivåer enligt kollektivavtalet ska tilllämpas.
De borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet. "Risken är att ett krav på svenskt kollektivavtal vid offentlig upphandling skulle utestänga ett mycket stort antal anställda och företag i Sverige", skriver de fyra borgerliga partierna.
PRECIS SOM i Luleå kommunfullmäktige säger sig de borgerliga partierna vara för kollektivavtal "i princip". När det kommer till konkreta situationer röstar dom däremot emot kollektivavtal.
När man hör på de borgerligas argumentering så kan man få intrycket att en stor del av arbetsmarknaden i Sverige i dag är avtalslös. Sanningen är att cirka 90 procent av de anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal.
Kollektivavtalen har en så kallad normerande verkan, vilket innebär att även oorganiserad arbetskraft skyddas av dem.
Kollektivavtalen är helt enkelt en effektiv spärr mot lönedumpning och undermåliga arbetsvillkor.
DÄRFÖR ATTACKERAS kollektivavtalen i dag, bland annat av företag som vill använda EU-rätten för att kunna kringgå dem. Svenskt Näringsliv deltar i den kampanjen bland annat genom att finansiera rättegångskostnaden åt det lettiska företag som blev blockerat förra året i Waxholm. De borgerliga partierna törs inte öppet argumentera mot kollektivavtalen som sådana.
Men de röstar emot varje försök att stärka kollektivavtalens ställning, såväl i riksdagen som i kommuner runt om i landet.
Därför är det viktigt att se till att de borgerliga inte vinner höstens val.
Arbetsrätten behöver stärkas för att ge anställda trygghet och inflytande på sina arbetsplatser. Inte tvärtom.