Hur kommer den framtida sjukvården att se ut?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kostnaden för primärvården i Norrbottens läns landsting är 131 procent, 31 procent mer än andra landsting.
Orsak till detta är geografin i vårt län samt läkartätheten 1/1600 invånare medan de övriga landstingen har 1/2700 invånare.
Man försöker rekrytera i Tyskland och Polen. Läkartätheten på de olika vårdcentralerna varierar över tid.
Framtid: Man påbörjar en samlokalisering med arbetsförmedlingen, försäkringskassans primärvård och kommunerna så att människorna inte skall hamna mellan stolarna. Folkhälsoarbetet är av stor vikt, man har satsat på regionalt folkhälsoprojekt som handlar om förebyggande hälsoarbete.
Målet är att få människor medvetna om vad man kan göra själv för att må bättre, att ta eget ansvar för sin hälsa.
Man tänker även se över behoven av samverkan mellan öppen-/slutenvård, till exempel att en patient som remitteras till sjukhus för en åkomma och när det sedermera visar sig att det inte var den sjukdomen man trodde så blir patienten i dag hemskickad utan åtgärd, måste få ny remiss för att utredas vidare.
Önskvärt vore att patienten kunde utredas vidare inom sjukhusets olika kompetenser utan nya remisser.
Anita redogjorde för rehabilitering av strokepatienter, samt parkinssonpatienter. Kostnaderna för detta är stora för det är ofta långa rehabiliteringstider. Under frågestunden var ämnena varierande från personalpolitik till vårdgarantin.
Sammanhållen hemsjukvård ventilerades, detta är bra för större kommuner, sämre för kommuner med krympande befolkningstal samt många äldre. Hur löser man detta?
Är de större kommunerna beredda att dela på kostnaderna?