Hjärtan att hjälpa

Piteå2006-12-15 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Årligen drabbas över 10 000 personer i Sverige av hjärtstillestånd. Finns man på sjukhuset har man tur, nio av tio överlever stillestånd där. Befinner man sig utanför är det bara två till fem procent som överlever. Hjärnan klarar sig några minuter utan syre innan allvarliga skador uppstår. Tar det längre tid för ambulans att komma kan man hoppas att någon i närheten kan (hjärt- och lungräddning) HLR.

Med denna kunskap kan man med kompressioner och inblåsningar syresätta hjärta och hjärna en stund i väntan på hjälp. Bor man längre från hjälp eller vill ha ytterligare säkerhet kan man sprida hjärtstartare (defibrillatorer) i samhället.

Om dessa inte bara finns på sjukhus utan även på köpcentra, idrottsanläggningar och andra platser där mycket människor vistas kan överlevnaden kraftigt ökas.



En hjärtstartare kan köpas för cirka 15 000 kronor, inte mycket pengar för en idrottsanläggning eller ett köpcentra.

Civilförsvarsförbundet har startat ett projekt som heter "Hjärta att hjälpa" där målsättningen är att placera ut minst en sponsrad hjärtstartare per kommun under nästa år. Förra året drabbades jag, 45 år gammal, efter en badmintonmatch. Jag är nu återställd och tränar varje dag. Under december tävlar jag för första gången sedan mitt hjärtstillestånd.

Jag är reparerad och medicinerad. Risken att det ska hända mig igen kanske är mindre än för många andra. Det skulle ändå kännas tryggare om det fanns hjärtstartare till exempel på platser där man tävlar. Hur skulle det kännas att inte ha gjort allt man kunnat inför nästa gång det händer?

Det är fortfarande viktigt med traditionell HLR. Jag är evigt tacksam till de som räddade mitt liv men med hjärtstartare ökar chansen ytterligare att överleva. Jag tillhör de två till fem procent som överlever och ser gärna att chanserna för de som kommer att drabbas blir betydligt högre.

Läs mer om