Grovt övertramp
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det Pia Andersson skrev var bland annat: "Vårt problem är, som ni ju varit smärtsamt medvetna om i långliga tider, den halvhjärtade insats som skolledningen gör. Förhalningar, sjabbel, nonchalans, vaghet, leken "kasta het potatis", ansvarslöshet, ogenerat kunskapsförakt, löftesbrott och slapphet är vad de visat - allt nogsamt kryddat med vackra ord."
Innehållet innebär utan tvekan en mycket grov kränkning av en hel yrkesgrupp på en arbetsplats. 50 lärare skrev under på att de stöttade Anderssons uttalande.
Pia Andersson kallades till skolchefen för att förklara vad hon menade med det hon skrivit i sitt mejl. Efter mötet kände sig Andersson mobbad av skolledningen.
Därefter sökte elevråd från Strömbackaskolan upp skolchefen för att få en offentlig ursäkt för "mobbingen" av "vårt" huvudskyddsombud Pia, vilket blev ytterligare en artikel i PT.
Journalistens bakgrundsbeskrivning angav att Pia Andersson i mejlet till medlemmarna i Lärarnas Riksförbund (LR) riktat kritik mot skolledningen vars insats, när det gäller den aktuella arbetsmiljön på Strömbackaskolan, hon beskrev med ord som "halvhjärtad" och "vag". Den beskrivningen stämmer inte med vad som verkligen stod i Anderssons mejl. (Se ovan).
Att känna sig mobbad när man ska förklara sina kränkande uttalanden är en underlig reaktion.
Hur tar man tag i mobbing på skolan överhuvudtaget? Om en elev skickar mejl till sina klasskompisar och kommer med nedsättande tillmälen mot en annan elev, hur gör man då?
Accepterar man handlingen, eftersom det finns risk att den mobbande eleven kan känna sig kränkt om några av de vuxna på skolan vill veta vad som ligger bakom tillmälena?
Ett skyddsombud har stark ställning på en arbetsplats, dock inte så stark att han/hon kan kränka andra. Yttrandefriheten begränsas av Brottsbalkens regler om ärekränkning. Förolämpning, ärekränkning och förtal är åtalbara brott, som kan leda till böter eller fängelse.
Åklagaren kan väcka åtal om till exempel "förolämpning riktas mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning". (Brottsbalken femte kapitlet paragraf fem, punkt två).
Jag anser att Pia Andersson, i det här fallet, gjort ett grovt övertramp, som faktiskt är åtalbart.
Hon har kränkt Strömbackaskolans skolledare i deras myndighetsutövning genom sitt mejl. Det som sedan har skett är ett resultat av detta.