Det är inlasningen som är problemet

Piteå2006-09-06 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Lagen om anställningsskydd (Las) har aktualiserats i Piteå när kommunalrådet Roslund tvingats ta vissa handläggare i örat för att man velat bortse från gällande lagstiftning. Också Lärarnas Riksförbund hade starka invändningar när man från kommunens sida ville avtala bort anställningsskyddet för att på så vis våga korttidsanställa lärarpersonal. Heder åt både kommunalråd och åt det fackliga organisation som förstått att land ska med lag byggas även i Piteå. Men heder även åt dem som ville göra det bästa möjliga i en svår situation!

Det inträffade sätter nämligen problemen med Las i fokus. Denna nu obsoleta, av tiden förbisprungna, lag från 1982, var tänkt att skapa trygghet för de anställda. Istället har den blivit en tvångströja som skadar mer än den skyddar. Trygghet till döds.

Naturligtvis hade det varit alldeles utmärkt om man kunnat anställa behövliga vikarier i skolan, som den goda tanken var, istället för att skicka tillbaka folk i arbetslöshet! Naturligtvis vore det en lättnad på en arbetsmarknad, inte minst i Piteå, som dignar under omfattande arbetslöshet att kunna förenkla för både företagare och offentliga arbetsgivare att kunna anställa och vid behov avskeda.

Den danska omtalade modellen med "flexicurity", flexibilitet och trygghet, har visat sig effektiv och uppskattas inte minst av de danska och sydsvenska ungdomar som nu får jobb i till exempel Köpenhamnsområdet.

På direkt fråga svarar man att man upplever större trygghet med en lösning som den danska utan de inlåsnings- och utestängningsmekanismer som las innebär. Den självklara slutsatsen av exemplet från Piteå blir: Avskaffa Las och ersätt en otidsenlig lagstiftning med mer verklighetsanpassade, jobbskapande bestämmelser! Med en alliansregering får vi uppleva denna befrielse.

Läs mer om