Demokratin inom skolan

Piteå2007-02-16 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 En föräldragrupp i Älvsbyn har på eget initiativ gjort en skrivning som avser flyttningen av blivande årskurs 6 till Älvåkraskolan.

Man har haft en liten demonstration där man överlämnade ett antal underskrifter till skolchefen i Älvsby kommun. Vid mötet fick jag veta att man på Lekenskolan ej hade fått lämna ut skrivningen till klasserna där på order av rektor.



Efter samtal med lärare så fick jag reda på att det var på direkt order av skolchefen som gjorde att man inte fick dela ut skrivningen. Jag har läst skrivningen och där finns ingenting som bryter mot yttrandefrihetsförordningen, det finns inte heller något som kan tolkas som hets mot folkgrupp. I skollagens 1 kapitlet 2 paragrafen står: " Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar".

På vilket sätt stärks de demokratiska värderingarna om man inte tillåter att barnens föräldrar gör en insamling mot någonting som man tycker är fel och försöker i demokratisk ordning att påverka.

Vad ger skolan i Älvsbyn för signaler till barnen när det gäller demokratiska värderingar ? Vad skrivningen inte hade var en underskrift av någon ansvarig för skrivningen. Men vad är kommunen rädd för ?

Jag blev själv uppringd av en ilsken lärare på Älvåkraskolan och jag undrar vad är de rädda för? Är man rädd för att människor i demokratisk ordning försöker påverka sin och sina barns verklighet då är vi väldigt illa ute.



Om beslutet den 19 februari blir att man gör Älvåkraskolan till en 6-9 skola så har alla kommunmedborgare enligt kommunallagens 10 kapitlet möjlighet att överklaga beslutet. Beslutet skall var inne hos länsrätten senast tre veckor efter det att protokollet är justerat.

Sedan är det ju upp till länsrätten att ta upp ärendet eller inte vilket beror på en massa faktorer som man skulle kunna skriva en avhandling om.

Läs mer om