Bibliotek - en förutsättning för en sund demokrati

Förr jobbade jag på bibliotek. Vad gör ni egentligen på biblioteket efter tre? Det var den vanligaste frågan jag fick. Samt, hur kan det krävas tre års utbildning bara för att lära sig att låna ut böcker? Folk tycks inte veta vad biblioteken gör.

"Biblioteket har något för alla. Du måste bara ta dig över första tröskeln – att gå dit", skriver signaturen "Värna bibblan. (Arkivbild)

"Biblioteket har något för alla. Du måste bara ta dig över första tröskeln – att gå dit", skriver signaturen "Värna bibblan. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-03-31 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det enda som finns på bibblan är ju ändå bara en massa svåra, tungrodda böcker, riktade enbart mot en snäv elit. Eller? 

Nja. Förutom böcker, så finns där även tidningar, film, internet, datorer, datorspel och skrivare till låns. Många bibblor anordnar evenemang, som föreläsningar, konserter, läsecirklar, brädspels-träffar och utställningar. Du kan gå dit och nyttja resurserna, eller så kan du gå dit bara och träffa folk, eller sitta ner och läsa tidningen. Allt är gratis. 

På så sätt är bibliotek den ”sista fredade utposten”, den sista helt villkorslösa mötesplatsen i samhället.


Dessutom ska alla samhällsgruppers behov tillgodoses. Alla! En del bibblor är finskt förvaltningsområde, med viss fokus mot finsktalande. På ett litet bibliotek där jag jobbat fanns massor av snickarhandböcker, instruktionsböcker i hur man skruvade maskiner, i boskapsskötsel och i spannmålsproduktion. 

Dessa resurser nyttjar flera av mina lantbrukskollegor. Andra fokuserar på minoritetsspråk. Allt, både resurser och evenemang, är utifrån ett lokalt behov. 

Det är inte bara gratis; ABF har ett nära samarbete med många bibblor, och finansierar de projekt du själv vill genomföra. Kundinflytandet är stort, både av inköp av böcker/resurser, men även evenemang.


Biblioteken uppfyller ett viktigt fundamentalt behov i en sund demokrati. Bibliotek finns i många länder, men få länder har en så väl subventionerad biblioteksverksamhet som Sverige. Fri tillgång till nämnda resurser skapar en förutsättning för livslångt lärande, för folkbildning – helt och hållet på dina villkor, förutsättningar och önskemål. Det är din rättighet att nyttja dem, men också din skyldighet att se till att de finns kvar.
 

Besök gärna ditt lokala bibliotek! Personalen berättar gärna om sina resurser, och vad som är på gång. Oavsett vem du är. Biblioteket har något för alla. Du måste bara ta dig över första tröskeln – att gå dit.