De yrkesgrupper Vårdförbundet representerar tar ett enormt ansvar i kampen mot coronaviruset. Deras kunskap är nödvändig för att vården ska fungera patientsäkert. Det sker ett imponerande arbete i frontlinjen för att möta och vårda patienter av exempelvis sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom infektion och intensivvård och röntgensjuksköterskor som röntgar lungor. Tusentals biomedicinska analytiker analyserar prover för att vi ska kunna spåra smittan. Skolsköterskor och distriktssköterskor ger råd och stöd. Landets barnmorskor mobiliserar vården för kvinnor med misstänkt eller konstaterad covid-19-infektion i samband med graviditet och förlossning.
Just nu mobiliserar alla för att kunna erbjuda de som behöver en bra och patientsäker vård. Vårdförbundet har ställt krav på regeringen och kan glädjande konstatera att den gått oss till mötes på flera punkter. Men även region Norrbotten och kommunerna har givetvis ett ansvar för vården här, för patientsäkerheten och för personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor. Våra medlemmar är beredda och gör allt de kan för att vården ska fungera, men vi får oroväckande rapporter som vittnar om en ansträngd arbetsmiljö redan nu. Medlemmar får arbeta utan adekvat skydd på sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden. De som arbetar inom hemsjukvården utsätts för orimliga smittorisker när de färdas utan skyddsutrustning från hem till hem, under pågående epidemi. Det är ohållbart att behöva riskera sin egen hälsa för att vårda andra, men det sker tyvärr.
Nu behöver regionen och kommunerna göra allt de kan för att behålla varenda medarbetare frisk, för att klara av att bemanna de antal vårdplatser som kommer att behövas när allt fler blir smittade. Alla invånare i regionen måste också hjälpa till för att platta ut kurvan, så att vi inte får in alltför många akut sjuka på en gång. Var hemma när du känner minsta symptom, håll god handhygien, håll avstånd och besök absolut inte personer över 70 år, eller personer i riskgrupperna.
Men mer krävs för att vårdsystemet ska klara krisen. Personalen hade en ansträngd arbetssituation redan innan pandemin, det finns inte någon luft i systemet. Regioner och kommuner behöver ta ansvar för att våra medlemmar får möjlighet till vila och återhämtning för att inte riskera patienternas säkerhet. Våra medlemmar har familjer som också behöver dem och om det skulle bli aktuellt att stänga skolor måste varje kommun ha beredskap för att organisera en god barnomsorg för de nyckelgrupper som regeringen precis har pekat ut, där samtliga Vårdförbundets medlemmar ingår. Region Norrbotten har gått ut med att deras medarbetare nu ska vårda istället för att vabba – förståeligt. Dessvärre är detta ett mer strukturellt problem, ingen nyhet, då det handlar om familjeekonomi för en stor del av våra medlemmar – där partnerns arbete värderas högre och ger en högre årslön.
Vårdförbundet i Norrbotten för en tät och nära dialog med regionledning och kommuner om hur vi ska mobilisera vården utan att det sker på bekostnad av våra medlemmars hälsa. När väl vi är igenom den här situationen måste alla förstå vikten av den långsiktiga kompetens- och materialförsörjningen. Tyvärr måste Vårdförbundet konstatera att regionerna och kommunerna har brustit i sitt ansvar över tid och därför menar vi att staten behöver ta ett hårdare tag. Vårdens löner, villkor och arbetsmiljö måste förbättras för att höja yrkenas attraktivitet så att vi kan rusta oss både för nuvarande och kommande pandemier och utmaningar, för de kommer, var så säkra.