Nya möjligheter för hemmasittare

Genom coronavirusets framfart har gymnasieskolorna näst intill över en natt ändrat sin undervisning från klassrumsundervisning till distansundervisning.

Julia Järnberg, ordförande för Moderat skolungdom i Norrbotten anser att distansundervisningen ger nya möjligheter för hemmasittare.

Julia Järnberg, ordförande för Moderat skolungdom i Norrbotten anser att distansundervisningen ger nya möjligheter för hemmasittare.

Foto: Privat

Piteå kommun2020-03-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såklart en stor omställning för såväl lärare som elever, där flexibiliteten och kreativiteten prövats. Anpassningen till den nya situationen verkar gått bättre än förväntat och mycket glädjande, så har elevnärvaron ökat markant generellt över hela landet. Nyligen rapporterades det från en skola där elevnärvaron hade ökat från 70 till 90 procent när det gick över från klassrumsundervisning till distansundervisning. Liknande närvaroresultat bekräftas även på andra skolor i landet. Genom att erbjuda distansundervisning kan hemmasittande elever uppnå en fullständig gymnasiekompetens.

I Sverige har vi flera tusen hemmasittare. Det vill säga elever som av en eller annan anledning inte vill vistas i en skolmiljö. Det kan röra sig om psykisk ohälsa, social fobi, mobbning, känslan av att inte vara sedd och så vidare. Konsekvenserna för dessa elever blir påtagligt negativa, såväl för individen som för samhället och dessa elever riskerar att hamna i ett utanförskap. De får inte ta del av olika ämneskunskaper, och får därmed inga betyg. Utan ett fullständigt gymnasiebetyg är risken hög att hamna i arbetslöshet och bidragsberoende. För dessa elever är distansundervisning en ny möjlighet.

Distansundervisningen är upplagd på lite olika sätt beroende på skola, lärare, ämne och vilka digitala metoder och program som finns att tillgå. De flesta skolorna har online-lektioner. Då är eleverna uppkopplade via dator eller telefon med sin lärare, som kan bedriva en liknande lärandesituation som i klassrummet. Det är vanligt att kamera används, så att eleverna har möjlighet att se sina klasskompisar och lärare. Eleverna kan egentligen göra det mesta som de kan göra i skolan hemifrån, via distansundervisning, i alla fall när de gäller teoretiska ämnen.

Min förhoppning är, att när coronakrisen lagt sig och skolorna återigen öppnat, så har vi tagit lärdom av den höga elevnärvaron och även fortsättningsvis bedriver någon form av distansundervisning vid sidan av klassrumsundervisning. För att elever som inte vill vistas i en skolmiljö ska få möjligheten till en utbildning och ett fullständigt gymnasiebetyg. Jag vill därmed uppmana till en utredning angående distansundervisning som en individanpassning för hemmasittande elever.