Vi tycker naturvård och skogsbruk hör ihop

Med anledning av Sveaskogs strävan att vara öppen med de naturvårdsavsättningar som görs har vi valt att presentera dem på vår hemsida.

PITEÅ-TIDNINGEN. 15 december. (kom ihåg skuggan runt bilden)

PITEÅ-TIDNINGEN. 15 december. (kom ihåg skuggan runt bilden)

Foto:

INSÄNDARE / SVAR2017-12-22 08:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland har områden offentliggjorts innan kvalitetssäkring och definitiv avgränsning av naturvärdena gjorts. Dessa områden kan innefatta välskötta, genomgallrade skogar som vi hela tiden haft för avsikt att bruka. Det kan vara områden där vi identifierat naturvärden i vissa delar men inte avgränsat bestånden korrekt eller där vi behöver inventera för att säkerställa rätt hantering för att naturvärdena ska utvecklas och förstärkas.

.

Med anledning av: Björn Mildhs insändare ”Naturskog kan helt plötsligt avverkas”

.

Sveaskogs plan är att kompetenta medarbetare ska inventera dessa områden och kvalitetssäkra dem ur ett naturvårdsperspektiv så att rätt områden sparas orörda, rätt områden sköts i syfte att förstärka naturvärden och rätt områden brukas för att generera förnyelsebar råvara till industrier i Sverige. På områden med höga naturvärden anpassas Sveaskogs skötsel utifrån dessa värden oavsett vilken målklass som inledningsvis satts.

Exemplet Stor-Renberget är ett område som presenterats på hemsidan som naturvårdsobjekt innan kvalitetssäkring gjorts. De beslut som fattats efter inventering av området har ingenting att göra med påtryckningar från naturvårdare utan tar helt stöd i det arbetssätt som bestämts från början. Det är inte heller något arbete som skett i det fördolda. Vi är öppna med det vi gör och stolta över det ansvar vi tar för att vårt skogsinnehav ska kunna bestå av både områden med höga naturvärden och områden med långsiktig produktion.

Naturvärdesbedömning görs på alla områden innan planering för föryngringsavverkning. Den hjälper vår personal att identifiera strukturer och substrat som kräver hänsyn vid åtgärder och som kan vara viktiga livsmiljöer för hotade arter. Vi arbetar ständigt med kompetenshöjning av våra medarbetare i naturvårdsfrågor. Det gör vi för att naturvården är viktig för oss. Vi vill precis som ni ha en mångfald i våra skogar men vi värnar också om skogsproduktionen och möjligheten att leva, arbeta och verka i norra Sverige.

Vad gäller ekoparkerna är minst 50 procent av ytan är alltid avsatt för naturvård i varje Ekopark, men på resten av ytan tillåts ett hållbart skogsbruk. Ekoparkerna har bildats utifrån identifiering av skogar med höga bevarandevärden men innehåller också stora arealer med mycket lägre naturvärden. Med ett landskapsperspektiv i planeringen av ekoparkernas skötsel kan delar av ekoparkerna brukas medan andra delar sköts med fokus på skötselinsatser för att stärka de initialt identifierade naturvärdena.