Tjänstemannastyret hotar den lokala demokratin

”Motioner och liknande måste vara lättåtkomliga”, skriver Anders Nordin (SLP) och är kritisk till förändringar på kommunens webb. Han får Svar direkt av kommunchefen Ylva Sundkvist.

"Vår demokrati bygger på att politiska idéer möts och bryts. Det bygger på öppenhet och lättillgänglighet", skriver Anders Nordin (SLP). (Arkivbild)

"Vår demokrati bygger på att politiska idéer möts och bryts. Det bygger på öppenhet och lättillgänglighet", skriver Anders Nordin (SLP). (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

INSÄNDARE / SVAR DIREKT2018-03-15 15:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDARE

Oppositionspartiernas viktigaste uppgift i vårt parlamentariska system är att dels granska majoritetsstyret samt komma med förslag/motioner som förbättrar levernet för invånarna.

Den tredje statsmakten, media, har uppgiften att granska både styret och oppositionen. Det gör man enklast om man har tillgång till oppositionens motioner och styrets beslut. Kommunens hemsida har varit föredömligt bra genom att man bara behöver skriva ”motioner” så kommer en sida upp där motionerna redovisas för varje år. Motioner 2014, Motioner 2015 och så vidare.

När man klickat på ett årtal så får man en hänvisning till var de finns. Lite bökigt men ändå ganska bra.

Jag tog därför kontakt med kommunens webbavdelning och undrade om man inte kunde ha en direktlänk till respektive motion istället för en hänvisning till det fullmäktigemöte då motionen lämnades in.

Inget problem svarade webbavdelningen. Men beslut måste tas av kommunsekreterarna.

Det svar jag fick från dessa är häpnadsväckande och skrämmande: ”Vi har tagit frågan till närmaste chef samt kommunchef och beslutet blev att motioner inte längre ska publiceras på vår hemsida och att de befintliga motionerna avpubliceras. I och med detta hanteras motioner på samma sätt som andra ärenden.”

Vår demokrati bygger på att politiska idéer möts och bryts. Det bygger på öppenhet och lättillgänglighet. Tjänstemännens har agerat så att det i princip är omöjligt att på enkelt sätt hitta dessa politiska förslag. Deras agerande är kraftigt antidemokratiskt.

Motioner, medborgarförslag och frågeställningar typ interpellationer måste vara lättåtkomliga på kommunens hemsida. Lämpligt är att i anslutning ge det svar som kommunfullmäktige fattat till varje medborgarförslag och motion. Det blir då tydligt för alla varför en motion tillstyrkts eller avslagits.

Anders Nordin (SLP)

Skol- och landstingspartiet

SVAR DIREKT

Jag håller med Anders Nordin om att öppenhet och transparens i alla kommunala frågor är av största vikt för den lokala demokratin.

Som offentlig institution har kommunen ett särskilt ansvar att lämna ut offentliga handlingar när det efterfrågas.

Vi publicerar alla politiska beslut i form av mötesprotokoll på kommunens officiella anslagstavla (www.pitea.se/anslagstavlan), där finns såväl motionerna som kommunfullmäktiges svar på desamma.

Dessa är alltså enkelt tillgängliga för såväl media som alla medborgare. Utöver det så redovisas alla obesvarade motioner två gånger per år på kommunfullmäktige i såväl juni som december.

Att föra ett eget register över just motioner och koppla dessa till specifika protokollsutdrag kräver ett relativt stort extra arbete och vår bedömning är att efterfrågan på just den tjänsten varit liten.

Det måste i grund och botten vara partiernas ansvar att föra ut och argumentera för sin egen politik, det ska kommunen inte göra. Därför har vi beslutat att inte särskilja motioner gentemot hur andra ärenden behandlas.

Ylva Sundkvist

Kommunchef Piteå kommun