Varför ska skattebetalarna finansiera ”en rolig skolgång” för ett ytterst litet antal elever?
Med ”en rolig skolgång” menar jag att de som i årskurs nio väljer Grans antingen har för dåliga betyg för att ta sig in någon annanstans, eller så är de så häst- eller hundintresserade att de tänker att – ”oj vad roligt att få göra det jag älskar på skolan och samtidigt få bidrag för det, jag kan tänka på framtiden senare”.
.
Hur många av de som gått på Grans jobbar med något relaterat till det de utbildat sig till? Jag vill gärna veta av kommunen varför de ska driva en skola som mest fungerar som ett roligt intresse. Fyller Grans verkligen en funktion i utbildningssyfte?
,
Jag går själv på Strömbacka, och jag känner till en del Granselever. De har valt Grans på grund av dåliga betyg och vissa på grund av att det är roligt – helt utan tanke på framtiden.
Om det nu är så viktigt att bevara den gröna näringen, så finns det en Naturbruksskola i Kalix. Det finns inte 100 elever per år i Piteå som går på Grans ur framtidssyfte.
.
Varför ska då kommunens invånare betala detta? Om dessa miljoner ska fördelas i Barn och utbildning – lägg då istället pengarna på att förbättra Strömbackaskolan, öppna upp fler platser så att de som har dåliga betyg tar sig in på en utbildning där.
Lägg pengarna också på de ambitiösa ungdomarna.
Att driva en skola som fungerar som en ”nödlösning” eller ett fritidsintresse för eleverna och som ger ett stort minusresultat är ingen bra idé för vår kommun.
Strömbackaelev
SVAR DIREKT
"Jag önskar att alla elever trivs och tycker det är roligt att gå en gymnasieutbildning."
Det finns 18 nationella program på gymnasienivå och 14 av dessa finns på Strömbacka gymnasieskola.
Övriga nationella program finns i Luleå och då vi har ett samverkansavtal inom Fyrkanten (Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn) är alla elever inom fyrkanten förstahandssökande till alla gymnasieprogram i dessa kommuner.
Naturbruksprogrammet har bedrivits av Norrbottens läns landsting och då de ville avveckla verksamheterna har Kalix kommun övertagit Naturbruksprogrammet inriktning Skog och från den 1 augusti övertar Piteå kommun över ansvaret för Naturbruksprogrammet inriktning djur och lantbruk på Grans i Öjebyn. Närmaste naturbruks-utbildning finns i Burträsk i Västerbotten så det finns ett intresse i hela Norrbotten att Piteå och Kalix fortsätter med naturbruksprogrammet.
.
Det är inte alltid man väljer att arbeta inom det område där man går sin utbildning, men en gymnasieutbildning är för mig en grundutbildning och målsättningen är att alla elever skall ha möjlighet att gå en gymnasieutbildning då den utbildningen i sin tur ger ungdomar möjlighet att gå ut i arbetslivet eller till vidare studier. Jag önskar att alla elever trivs och tycker det är roligt att gå en gymnasieutbildning.
.
Piteå kommuns övertagande av Grans är betydligt större än att överta en utbildning då det i övertagandet ingår hela området med marker, skog, lokaler, djur, inventarier etcetera. Det finns ambitioner att tillsammans med Region Norrbotten arbeta för att området skall bli ett område för utveckling av gröna näringar och då blir utbildningen en viktig del i den satsningen.
Ruth Rahkola (S)
Ordförande BUN