”Orättvisan är för stor”

Två kommunalråd (S), kommunfullmäktiges ordförande (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande (V), gruppledaren i fullmäktige (V) och gruppledaren tillika vice ordf i BUN (MP) går samfällt ut och försvarar en kosmetisk kabelnedläggningen över norra Stadsfjärden.

REPLIK. Anders Nordin belyser skillnaderna mellan stads-Piteå och landsbygds-Piteå och synar Repliken han fick om orättvisan bakom kommunens önskan om kabelnedläggning i stadsfjärden.

REPLIK. Anders Nordin belyser skillnaderna mellan stads-Piteå och landsbygds-Piteå och synar Repliken han fick om orättvisan bakom kommunens önskan om kabelnedläggning i stadsfjärden.

Foto: Michael Probst

INSÄNDARE / REPLIK2017-09-11 08:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kabeln bör grävas ner då den utgör hinder för nybyggnation och friluftsliv är de tyngsta argumenten. Om detta projekt kostar 153 miljoner eller 53 miljoner eller mindre vet vi inte förrän den notan är betald.

.

Med anledning av: ”Vi värnar hela kommunen”

.

De tycker också att Pite Energis kabelnedläggningar på landsbygden för drygt 8 miljoner/år är tillräckligt. Om de nu inte vill förbättra elsäkerheten på landsbygden i ökad takt så finns det andra viktiga projekt.

Man kan uppdatera och förverkliga den gång-och cykelplan för landsbygden som finns framtagen sedan länge. Tyvärr skriver de: ”Samtidigt fortgår arbetet med fördjupade översiktsplaner för våra landsbygdscentra som leder till nya projekt.”

.

Problemet är att de har lagt ner byaskolor. De har inte korrigerat nedläggningen av hälsocentraler. De har inte ens sett till att komfortbussen till Sunderbyn kan svänga in till Norrfjärden för att hämta upp äldre som inte har färdtjänst, och så vidare

.

I stads-Piteå är hastigheten 30-40 km/h. Det finns trottoarer och övergångsställen och de flesta lamporna lyser när det är mörkt. Kollektivtrafiken är utmärkt. Bra ur säkerhetsaspekt.

I landsbygds-Piteå finns i stort sett inget av detta. Hastigheten är för det mesta det dubbla och det är farligt för gående och cyklister att färdas på vägarna.

Övergången vid Markvägen/Hortlaxvägen i Övremarken betraktas som livsfarlig av alla. När Trafikverket inte prioriterar säkerhet för kommunens skolbarn så må Piteå kommun bygga en säker övergång och skicka räkningen till Trafikverket. Övergången ligger ju ändå i Trafikverks plan ”någongång”.

.

Den säkra vändplatsen för bussen i Stockbäcken har slutat användas och barnen får gå längs den trafikerade Arvidsjaurvägen. Varför inte se till att bussen använder en säker vändplats!

.

Kommunen betalar inte skolskjuts för de barn från Blåsmark som valt att gå i Hemmingsmark men betalar skolskjutsen för de som valt skolan i Bergsviken. Det är ett sandlådebeteende.

.

Vi har lagt tre motioner som förbättrar förhållandena för skolbarnen:

1 .. att 30 kilometer i timmen bör gälla året om, hela dagen och även på helgerna vid de förskolor och skolor som finns i kommunen därför att det finns mycket aktivitet i närheten även när skolorna är stängda

2 ... att det byggs minst 15 km/år gång- och cykelvägar som är skilda från motordriven fordonstrafik (typ personbilar och lastbilar) och att detta sker på landsbygden i Piteå Kommun

3 ... att man kartlägger alla ”farliga trafikplatser” och tar kontakt med Trafikverket för att upprätta en akut åtgärdsplan. Där man redan vet vilka dessa är så åtgärdar man dem snarast.

Kanske något finns med i deras djupstudier.

Läs mer om