Däckåtervinning hotar varken hälsa eller miljö

Anders Nordin (SLP) skriver i sin insändare att konstgräsplaner har visat sig vara en av de största källorna till mikroplaster i haven – en missuppfattning som vi tyvärr möter av och till i debatten.

Foto: Marcus Ericsson/TT

INSÄNDARE / REPLIK2017-06-01 14:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik med anledning av: Insändaren ”Våga ta beslut om mikroplasterna”

Konstgräset på allvädersplaner fylls ofta ut med korn av gummi från återvunna däck, som ger planerna stöd, svikt och mjukhet. Genom att återvinna gummi från däck minskar vi behovet av att producera nytt och bidrar på så sätt till att spara på jordens resurser.

.

Nordin menar att material från konstgräsplaner läcker ut till havet, där det äts av fiskar och riskerar att spridas vidare i näringskedjan. Han hänvisar till en rapport från konsultbolaget IVL, men IVL har inte mätt upp något läckage utan rapporten baseras helt på teoretiska antaganden.

.

Att fyllnadsmaterial från planerna skulle passera med regnvatten ”genom de små hålen” i konstgräset och vidare till havet, som Nordin skriver, är helt felaktigt. Forskare vid Luleå Tekniska Universitet har analyserat dräneringen och konstaterat att mycket lite vatten tar sig igenom planerna. Det som når fram till dräneringssystemet innehåller få partiklar, och halterna av uppmätta ämnen ligger under gränsvärdena för utsläpp till dagvatten.

.

Läs även: Insändaren "Konstgräs sprider mikroplast"

Läs även: Artikeln "Många säger ja till däck på konstgräs"

.

Det finns i själva verket inga praktiska studier som visar att gummi från konstgräsplaner sprids till havet, eller hur det i så fall skulle gå till. En lång rad forskningsstudier har tidigare gjorts på materialet från återvunna däck, och allt pekar på att det är såväl säkert för hälsan som fördelaktigt för miljön att använda det. En livscykelanalys visar att allvädersplaner med däckgummi till och med har mindre total miljöpåverkan än andra plantyper.

.

Vikten av att begränsa mikroplaster i miljön är vi alla överens om. Därför finns riktlinjer för hur man bygger och sköter allvädersplaner, samt hur överskottsgranulat tas om hand. Moderna planer byggs så att risken för spridning minimeras ytterligare. Att materialet inte försvinner från planerna är förstås bra för såväl ekonomi som ekologi.