Öppet brev
Till: Piteå kommuns biologer, ekologer och naturvårdare.
Efter 30 års drift planerar Lillpite Kraft AB att riva de två vattenkraftverken i Lillpiteälven. Trots att man underlåtit att göra investeringar för fisktrappor, vilket krävdes för att få bygga verken, ger verksamheten stora årliga underskott. Lillpite Krafts AB:s motiv (under alla år), för att inte bygga fiskväg förbi kraftverken, är att det skulle ge produktionsförluster samt att det inte går upp någon fisk i älven. Motivet för rivning är rent ekonomiskt. Detta problem ser ut att bli allt större eftersom bolaget av Länsstyrelsen (fr.o.m. augusti 2018) tilldömts ett vite på 50 000 kr/mån, för att de inte har åtgärdat fiskvandringen.
Lillpite Kraft är ett dotterbolag till Pite Energi. Nu har mor och dotter kommit till vägs ände och arbetar med en ansökan om utrivning av de två kraftverken i Lillpiteälven. Kommunen har som ägare av Pite Energi ansvaret, dels för de skador som kraftverken orsakat älven men även för att återställa älven till bästa skick.
Vid det välbesökta samrådsmötet i Lillpite den 23 maj 2018 framkom både optimism och oro över de möjligheter och problem som kan uppkomma vid rivningen.
Vi ber därför kommunens miljöexperter att ge svar i PT på några av de frågor som diskuterades:
* Idag kan havsvandrande fisk inte passera dammen i Lillpite. Förutsatt att dammarna rivs och att älven restaureras: Har älven då potential att åter bli en bra älv för fiske av bland annat lax och havsöring?
* Den nationellt rödlistade och starkt hotade flodpärlmusslan finns i Lillpiteälven och dess biflöden. Hur påverkas flodpärlmusslan av att dammarna rivs?
* Det finns farhågor att flodkräftan, som finns i Lillpiteälvens vattensystem, kan skadas av utrivningen. Hur bedömer ni kräftans framtid i en älv utan kraftverksdammar?
* Vissa Lillpitebor är rädda för att älven ska bli till ett ”lerdike” då att dammarna rivits. Hur bedömer ni detta framtidsscenario?
* Hur kommer älvens vattennivå, särskilt vid dammen i Lillpite by, att påverkas vid en utrivning?
* Kan regleringen av en älv förbättra fisket, för att det blir mer vatten och mer fisk i vattendraget.
* Lillpiteälven användes fram till 1950-talet för flottning av timmer: Hur påverkades fisket av flottningen?
Älvgruppen inom Lillpite Ekonomiska Förening