Vill kommunen driva bort mer bilar från centrum?

Insändarskribenten Kurt Olofsson om biltrafiken i Piteå centrum. Jag får känslan att Piteå kommun letar miljöargument för att driva bort mer bilar från centrum. Tyvärr så kommer detta då att ge ett mindre levande centrum." Han får svar direkt av Micael Kemi, Piteå kommun.

"Om Piteå kommun verkligen ser biltrafiken som ett problem vore en lösning som många föreslagit att flytta Systembolaget till Backens stadsnära stormarknad", skriver Kurt Olofsson.

"Om Piteå kommun verkligen ser biltrafiken som ett problem vore en lösning som många föreslagit att flytta Systembolaget till Backens stadsnära stormarknad", skriver Kurt Olofsson.

Foto: Simon Olofsson

Insändare2024-02-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piteå är en liten kommun med ovanligt decentraliserat boende, där 57 procent bor i villa. Piteå kommun verkar trots detta anse att det är för mycket biltrafik i centrala Piteå.

Sedan länge har åtgärder vidtagits för att minska denna biltrafik, vilket dock troligen minskat mängden folk som är i centrum. Det nya dyra parkeringshuset används inte, det vill säga det behövdes inte.

Få vill köpa tunga saker i affärerna, som de måste bära hundratals meter till bilen (på 1960-talet så kunde man ofta parkera direkt framför affärerna). Nya åtgärder är på gång eftersom Piteå kommun mäter luftföroreningar i centrum, i syfte att få bort mer bilar.

Luften i centrala Piteå var dock avsevärt sämre förr i tiden på grund av ved- och oljeeldning, ingen fjärrvärme samt ett mindre renat ASSI. De fordon (bil, buss, lastbil, tåg) som ger mest utsläpp är de som är mer än 15 år gamla. Dessa fasas med tiden ut och ersätts med nyare fordon samt elbilar. Så även om inget görs så kommer luften att bli bättre.

Partiklar som kommer från däcken och vägsalt/vägsand är annorlunda och lär inte minska märkbart. Tillåten fart i centrala Piteå är dock redan låg, vilket minskar dessa utsläpp. Norrbotniabanan genom centrum kommer att ge nya utsläpp från tågens bromsar. Sammanfattningsvis får jag känslan att Piteå kommun letar miljöargument för att driva bort mer bilar från centrum. Tyvärr så kommer detta då att ge ett mindre levande centrum samt drabba affärerna, gamla och rörelsehindrade. En lösning som många föreslagit är att flytta Systembolaget till Backens stadsnära stormarknad, om Piteå kommun verkligen ser biltrafiken som ett problem.

Kurt Olofsson

Svar direkt:

Piteå kommun arbetar efter den antagna översiktsplanen (ÖP2030). Översiktsplanen är plattformen för kommunens strategiska arbete för att planera för hållbar utveckling och befolkningstillväxt i hela kommunen. I den framgår bland annat att i Piteå kommun ska det eftersträvas ett enkelt, nära och trafiksäkert vägnät och i centrum ska fotgängare, cyklister och kollektivtrafik prioriteras. 

I samhället både nationellt och i Piteå kommun ökar intresset för hållbara transportmedel som gång och cykel. För att nå målet om att vara en hållbar, jämställd och trafiksäker kommun behöver kommunen satsa och prioritera dessa trafikslag.

En stor andel av kommunens invånare (oavsett boendeform) bor endast inom cirka fyra kilometers avstånd till Piteå centrum. Det innebär att det finns goda möjligheter att använda andra färdsätt än bil till och från centrum. I resvaneundersökningen som genomfördes 2023 framgår det också att Piteåborna anser att gång, cykel och kollektivtrafik ska prioriteras högre än vad det gör idag.

I centrala Piteå finns det lastplatser avsedda för lastning och lossning av skrymmande gods. Lastning och lossning får även ske på andra platser än de som är avsedd för det så länge det tydligt framgår att lastning och lossning av skrymmande gods pågår. 

En bra luftkvalitet är viktig både för människors hälsa och miljön. Piteå kommun har krav på sig att inte överskrida miljökvalitetsnormen för partiklar (PM10) och mäter kväveoxid och PM10 kontinuerligt. Dessa partiklar bildas framförallt via slitage, exempelvis från nedbrytning av vägbanan på grund av dubbdäck. Luften kommer inte bli bättre utan åtgärd då även de nya fossilfria bilarnas däck bidrar till slitaget och dessutom ofta är tyngre än fossilbilar. Därför har kommunen tagit fram ett åtgärdsprogram för att kunna följa miljökvalitetsnormen.

Färre bilar i stadskärnor har visat sig ge mer utrymme för mer levande handel och mötesplatser där människor kan vistas och umgås, vilket också ökar tryggheten.