Kommunalrådet Stenberg har anslutit Piteå till EU:s Borgmästaravtal om att sänka utsläpp av koldioxid, och då uttalat att: ”nu måste vi politiker i världens alla städer och kommuner visa att vi är beredda att göra vad som krävs för att rädda jordens klimat”.
I Översiktsplanen eftersträvar Piteå kommun att bli fossiloberoende till år 2030. Piteås bägge kommunalråd är uppenbarligen eniga i uppfattningen att det föreligger en global klimatkris och att vi måste ”rädda jordens klimat”.
Gasol ska åter lagras i Haraholmens bergrum, enligt PT den 22 november 2020. Det vill säga fossilgas. I tidigare PT-artiklar välkomnas planerna av kommunalägda Piteå Hamn, där kommunledningen rimligen har majoritet i styrelsen.
VM-rally i Piteå år 2022 i samverkan med grannkommuner är enligt bägge kommunalråden en ”stor möjlighet”, vilket framgår av en artikel i PT på nyårsafton. Man hoppas på hundratusentals besökare. Kommunstyrelsen har också beslutat att satsa upp till tre miljoner kronor för ett första år, enligt PT den 25 november 2020.
Ett VM-rally bygger rimligen helt på bensin eller diesel som drivmedel för de tävlande. Hundratusentals besökare, om så vore fallet, lär väl främst flyga hit i jet-plan drivna av flygfotogen, eller åka hit i fossilbränsledrivna bilar och bussar. Under tävlingen skrotas hela eller delar av bilar i parti och minut. Reservdelar transporteras. Det förbrukas gummidäck i mängder. Allt enbart för sport och nöje.
Ytterligare motor-rally ska det bli på isen vid Pite Havsbad enligt PT den 21 januari. Kommunalrådet Lundkvist beskriver evenemanget som en kronjuvel, och ”större än vi kunnat drömma om”.
Kommunalråden bör rimligen förklara hur fossilgasen gasol i Haraholmens bergrum passar in i Piteås omställning till fossiloberoende enligt översiktsplanen. Och hur ett VM-Rally i Piteå år 2022 bidrar till att rädda jordens klimat. Förklara också hur ytterligare ett nöjes-rally vid Pite Havsbad sänker utsläppen av koldioxid, i enlighet med av Piteå kommun tecknat Borgmästaravtal.
Det verkar ju som att kommunledningen – när sakens ställs på sin spets – inte sätter någon större vikt vid sina utfästelser om att ”göra vad som krävs” för klimatet. Det verkar bara vara tomma ord – klimathyckleri.
PLN
Svar direkt:
Piteå kommun har mycket höga ambitioner inom miljöområdet. Ett exempel är att vi har tagit ett stort ansvar när det gäller utbyggnaden av vindkraft i Sverige. I vår kommun uppförs just nu Europas största landbaserade vindkraftpark. Vi har också Sunpine, Solvåg är en storskalig forskningsanläggning som tittar på solelsproduktion i kallt klimat. Precis som insändaren skriver så har vi satt målet att Piteå kommun ska vara fossiloberoende till år 2030. Vi har också satt målet att fortsatt vara en nettoexportör av förnybar energi.
Men det är inte bara Piteå som har en tydlig miljöprofil. Det gäller hela vår region. Hybrit-projektet ska visa på möjligheterna till fossilfria stålproduktion, LKAB ställer om sin verksamhet till fossilfri och Northvolt bygger en av Europas största batterifabriker.
Vår region spelar alltså redan en viktig roll i den nödvändiga omställningen till ett fossiloberoende samhälle och det finns flera kopplingar till bilbranschen. Hur passar då ett rally in i detta arbete?
Besöksnäringen har drabbats hårt av den pågående pandemin. I Piteå har vi mest aktiviteter och verksamhet under sommaren och redan innan pandemin hade ett arbete med att bredda verksamheterna till vinterhalvåret inletts. Krisen har accentuerat behovet. Ett viktigt motiv för ett VM-rally är alltså att det skulle ge ett välbehövligt tillskott till besöksnäringen under lågsäsong.
Ur ett miljöperspektiv menar vi att bästa sättet att bidra till en omställning är att aktivt delta och påverka. Vårt erbjudande till Rally Sweden har också en miljöprofil. Väljer man att flytta rallyt till det rena, vita, norra Sverige så ser vi det som ett ypperligt tillfälle att öka takten i omställningen. Det kommer att göras bland annat genom att Luleå Tekniska Universitet kommer bistå med sitt kunnande.
Race of champions, som redan är bestämt kommer att gå av stapeln i januari 2022, har beskrivit hur de är mitt i en omställning till 100 procent eldrift. Med vår gröna el här uppe i norr blir den då alltså fossiloberoende. Rally-VM ställer till säsongen 2022 om och tar ett kliv mot en grönare tävling då alla bilar kommer vara el-hybrider. Väljer men att flytta rallyt till oss kommer vi att i samverkan med berörda organisationer driva på så att det så snart som möjligt blir helt fossiloberoende.
Helena Stenberg (S), kommunalråd i Piteå kommun
Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå kommun